Артиљеријско наоружање

Артиљерија je род Копнене војске намењен за ватрену подршку и праћење борбених јединица. Располаже артиљеријским оруђима разних калибара и ракетним системима.

Самоходна топ-хаубица нора Б-52 М15


Самоходна топ-хаубица НОРА Б-52 М15

Самоходна топ-хаубица 155 mm „нора Б-52 М15“ је савремено самоходно оруђе наменске индустрије Републике Србије, намењено за општу ватрену подршку сопствених јединица. Реализована је полуотвореном уградњом основног наоружања (топа) 155mm/52 калибра на шасију точкашког возила, „камаз“ 6560, погонске формуле 8x8.

Ватрену подршку остварује снажном, изненадном и брзом ватром по циљевима тактичког, оперативног и стратегијског значаја на великим даљинама. Намењена је за уништавање и неутралисање живе силе на маршу, у рејонима прикупљања, у заклонима и ван њих, непријатељевих ватрених средстава, снага ваздушних десаната непријатеља, командних места, центара везе, складишта, аеродрома, позадинских база и других циљева распоређених у дубини непријатеља, артиљеријских оруђа, минобацача и других борбених и транспортних средстава непријатеља, оклопних борбених возила и возила специјалне намене непријатеља, рушење отпорних тачака, жичаних и других препрека пољског типа, и прављење пролаза у минским пољима и другим препрекама.

Оруђе послужује 5 чланова, а за гађање се користи дводелна муниција са променљивим барутним пуњењем. Максимална даљина гађања је око 41 km са барутним пуњењем 10 при почетној брзини од 925 m/s.

Лансер ракетни самоходни четвороцевни 262 мм М87 „оркан“


Лансер ракетни самоходни четвороцевни М-87 оркан

У наоружању Војске Србије се налази лансер ракетни самоходни четвороцевни (ЛРСЧ) М87 „оркан“, са четири цеви постављене на лансирно возило 9П113М2 (камион ЗИЛ 135ЛМ) ракетног система земља–земља 9К52 „луна-М“.

Изворни пројекат ЛРСЧ М87 био је у конфигурацији са 12 лансирних цеви постављених на теренском возилу ФАП 2832 БС/АВ, али током распада бивше Југославије лансери нису дошли до Србије. Интеграција лансирних цеви 262 мм на лансер 9П113М2 била је најједноставније решење, јер су за то била потребна минимална улагања.

ЛРСЧ са ракетама са касетном бојном главом се користи за ватрену подршку оперативним саставима дејством по значајним површинским циљевима, као што су концентрације људства, тенковских, механизованих и моторизованих јединица, ваздушни и морнарички десанти, командна места и центри везе, ватрени положаји артиљерије и тактичких балистичких ракета, авиони на стајанкама (на отвореном простору), логистичка инфраструктура, витални војни и индустријски објекти и терористичке базе. Са убојном главом са противоклопним минама користи се за запречавање праваца продора оклопних јединица.

Лансер ракета самоходни вишецевни 128 мм М77 „огањ“ 


Лансер ракета самоходини вишецевни 128 мм М77 „огањ“

Лансер ракета самоходни вишецевни (ЛРСВ) 128 мм М77 „огањ“ се користи за изненадну и концентрисану ватру по циљевима великих размера, као што су концентрације живе силе, ватрена и техничка средства, колоне, центри везе, аеродроми, саобраћајни чворови, пристаништа, десанти и други рентабилни циљеви размештени у дубини противника.

Лансери су постављени на модификована теренска возила ФАМ 2026 БС/АВ. Батерија од четири ЛРСВ гађањем са оба пуњења на максималном домету може да неутралише циљ на површини од 104 хектара. 

Лансер ракета самоходни вишецевни 128 мм М-63/94 „пламен-С”


Лансер ракета самоходни вишецевни 128 mm М-63/94 „пламен-С” користи се за остваривање снажних, изненадних и брзих ватрених удара по циљевима изузетне важности и великих размера на копну и води, у ватреној подршци маневарских јединица. 

Лансер ракета самоходни вишевецни 128 мм М-63/94 „пламен-С“

Настао је постављањем вучних вишецевних бацача граната М-63 „пламен на шасију возила ТАМ 150 T11 Б/БВ 6×6. Систем је потпуно аутоматизован након уградње електронског окидача ЕО-32 који дозвољава безбедно гађање из кабине возила и из заклона. 

Лансер ракета самоходни вишецевни 128 мм М-63/94 „пламен-С“ има могућност испаљивања оригиналних ракета са система М-63 „Пламен“, типа Пламен-А, ракете Пламен-Б домета 8600 метара, као и модерније ракете Пламен-Д повећаног домета од 12600 метара. 

Топ 130 мм М-46 


Топ 130 мм М-46

Топ 130 мм М-46 је намењен за дејство по артиљерији непријатеља, дејство по позадинским јединицама, командним местима и центрима везе непријатеља, неутралисање оклопно-механизованих средстава непријатеља, неутралисање живе силе и ватрених средстава, затим рушење вештачки утврђених објеката пољског типа, те дејство по ваздушним десантима непријатеља.

Топ-хаубица 152 мм М84 „нора А“


Топ-хаубица 152 мм М84 „нора А“

Топ-хаубица 152 мм М-84 „нора А“ намењена је за уништавање и неутралисање живе силе ван заклона и у заклону пољског типа, непријатељевих ватрених средстава, затим рушење отпорних тачака, жичаних и других препрека, прављење прилаза у минским пољима и уништавање и неутралисање артиљеријских и мото-техничких система наоружања и војне опреме непријатеља.

Самоходна хаубица 122 мм 2С1 „гвоздика“


Самоходна хаубица 2С1 гвоздика

Самоходна хаубица 122 мм 2С1 „гвоздика“ је намењена за уништавање и неутралисање живе силе ван заклона и у заклону пољског типа, непријатељевих ватрених средстава, затим рушење отпорних тачака, жичаних и других препрека, прављење прилаза у минским пољима и уништавање и неутралисање артиљеријских и мото-техничких система наоружања и војне опреме непријатеља.