Наоружање артиљеријско-ракетних јединица за ПВД

Артиљеријско-ракетне јединице за противваздухопловна дејства су опремљене средствима за осматрање, управљање ватром и противваздухопловна дејства против свих средстава за напад из ваздушног простора.

Ракетни систем за ПВД „ФК-3“


Ракетни систем за ПВД ФК-3

Ракетни систем за ПВД „ФК-3“ намењен је за противваздухопловну одбрану значајних административно-политичких и привредних објеката, снага Војске Србије, рејона и праваца на територији од извиђања и дејства из ваздушног простора.

Ракетни систем за ПВД „ФК-3“ уништава различите типове авиона, хеликоптера, беспилотних летелица, крстарећих ракета и пројектила земља-ваздух, у свим условима гађања, који лете брзинама до 1000 m/s, на висинама до 27 km и даљинама до 100 km.

Артиљеријско-ракетни систем за ПВД „панцир С1“Артиљеријско-ракетни систем за ПВД „панцир-С1“ намењен је за противваздухопловну одбрану малоразмерних војних oбјеката (командна места, јединице за ПВД средњег и великог домета, аеродроми, рејони прикупљања јединица КоВ, маршевске колоне средстава ратне технике, складишта, ремонтни заводи и др.), административно-политичких и привредних објеката, рејона и праваца на територији од извиђања и дејства из ваздушног простора.

Артиљеријско-ракетни систем за ПВД „панцир-С1“ уништава широк спектар циљева (авионe, хеликоптерe, крстареће ракете, беспилотне летелице, високопрецизно оружје и вођене авио-бомбе), који лете брзинама до 1000 m/s, на висинама до 15 km и даљинама до 20 km. У помоћној намени може дејствовати и по циљевима на земљи (води).

Ракетни систем ПВО С-125М „нева М1Т“
Ракетни систем за ПВД С-125 „нева М1Т“ намењен је за противваздухопловну одбрану значајних административно-политичких и привредних објеката, снага Војске Србије, рејона и праваца на територији од извиђања и дејства из ваздушног простора.

Ракетни систем „нева М1Т“ уништава циљеве (авионe, хеликоптерe, крстареће ракете и беспилотне летелице) који лете брзинама до 700 m/s, на висинама до 18 km и даљинама до 25 km. У помоћној намени може дејствовати и по циљевима на земљи (води).

Извршена је делимична модернизација система чиме су унапређене тактичко-техничке карактеристике које доприносе квалитетнијој противелектронској заштити.

Ракетни систем ПВО 2К12 „куб-М2(СМ)“
Ракетни систем за ПВД 2К12 „куб-М2(СМ)“ намењен је за противваздухопловну одбрану значајних административно-политичких и привредних објеката, снага Војске Србије, рејона и праваца на територији од извиђања и дејства из ваздушног простора.
 
Ракетни систем „куб-М2(СМ)“ уништава циљеве (авионe, хеликоптерe, крстареће ракете и беспилотне летелице) који лете брзинама до 600 m/s, на висинама до 14 km и даљинама до 24 km. Систем одликује висока мобилност.

Извршена је делимична модернизација система чиме су унапређене тактичко-техничке карактеристике које доприносе аутоматизацији процеса извршног командовања, побољшању откривања и захвата циљева и квалитетнијој противелектронској заштити.

Самоходно лансирно оруђе СЛО С-10М


Самоходно лансирно оруђе СЛО С-10М

Самоходно лансирно оруђе СЛО С-10М намењено је за уништавање циљева у ваздушном простору.

У Војсци Србије, у систему „стрела 10М“ користе се самоходна лансирна оруђа 9А34 и возила 9А35 са пасивним радио-пеленгатором циља. Обе варијанте лансера уместо контејнера са ракетама 9М37М могу да користе ракете ракетног система „стрела 1М“.

Ракетни систем ПВД „стрела 1М“


Ракетни систем ПВД „стрела 1М“

Ракетни систем за противваздухопловна дејства „стрела 1М“ намењен је за уништавање циљева у ваздушном простору

У наоружању артиљеријско-ракетних дивизиона за ПВД бригада Копнене војске су батерије ракетног система ПВД 9П31М „стрела 1М“. Главни део технике у батерији чине шест самоходних лансирних оруђа са по четири ракете на лансирном механизму и командно возило.

Противавионски топ 40 мм Л/70 „бофорс“ 


Противавионски топ 40 мм Л/70 „бофорс“

Противавионски топ 40 мм Л/70 „бофорс“ користи се за одбрану јединица Копнене војске, аеродрома, командних места, важних објеката инфраструктуре од дејства нисколетећих ваздухоплова и крстарећих ракета. Из њега се, ако је потребно, могу гађати и циљеви на земљи и води.

Дивизиони за противваздухопловна дејства су опремљени оруђима калибра 40 мм Л/70, ласерско-рачунарском групом „бофи“ и осматрачко-аквизицијским радаром М85 „жирафа“ (Ericsson Giraffe М75 на домаћем камиону ФАП 2026 БДС/А). Оруђа и електроника су шведског порекла.