Наоружање артиљеријско-ракетних јединица за ПВД

Артиљеријско-ракетне јединице за противваздухопловна дејства су опремљене средствима за осматрање, управљање ватром и противваздухопловна дејства против свих средстава за напад из ваздушног простора.


Артиљеријско-ракетни систем за ПВД „панцир С1“


Артиљеријско-ракетни систем за ПВД панцир С1

Артиљеријско-ракетни систем за ПВД „панцир С1“ намењен је за противваздушну одбрану значајних политичко-административних, индустријских и војних објеката од дејства и извиђања из ваздушног простора, те заштиту јединица и средстава ратне технике на маршу.

Артиљеријско-ракетни систем за ПВД „панцир С1“ омогућава уништење авиона, борбених хеликоптера, крстарећих ракета, високопрецизног оружја, управљаних авио-бомби и беспилотних летелица у свим условима гађања. Може гађати широки спекатар циљева, ефективне радарске површине веће од 0,03 m2, брзинe лета до 1000 m/s са вероватноћом 0,8 до 0,9, укључујући и у условима масовних налета у условима активних и пасивних сметњи.


Ракетни систем ПВО С-125М „нева“


Ракетни систем ПВО С-125М „нева“

Ракетни систем ПВО С-125М „нева“ намењен је за уништавање циљева у ваздушном простору који лете на малим и средњим висинама и уништавање циљева на земљи и води који се могу радарски осматрати.

Ракетним системом „нева“ могуће је уништавати циљеве у одласку и доласку на даљини до 25 km и на висини до 18 km. Максимална брзина ракете је око 700 m/s.
 
Извршена је делимична модернизација ракетног система „нева“ — с циљем побољшања техничких карактеристика система — којом је постигнут виши ново ефикасности, боља заштита борбених послуга и уштеда ресурса.

Ракетни систем ПВО 2К12 „куб“


Ракетни систем ПВО 2К12 „куб“

Ракетни систем ПВО 2К12 „куб“ намењен је за уништавање циљева у ваздушном простору који лете на малим и средњим висинама. 

Ракетним системом „куб“ могуће је уништавати циљеве у одласку и доласку на даљини до 24 km и на висини до 14 km. Максимална брзина ракете је око 930 m/s.

Систем одликује висока мобилност и могућност централизованог командовања и управљања ватром на нивоу дивизиона.

У току је модернизација ракетног система „куб“, којом ће се постићи виши ниво ефикасности, боља заштита борбених послуге и уштеда ресурса.

Самоходно лансирно оруђе СЛО С-10М


Самоходно лансирно оруђе СЛО С-10М

Самоходно лансирно оруђе СЛО С-10М намењено је за уништавање циљева у ваздушном простору.

У Војсци Србије, у систему „стрела 10М“ користе се самоходна лансирна оруђа 9А34 и возила 9А35 са пасивним радио-пеленгатором циља. Обе варијанте лансера уместо контејнера са ракетама 9М37М могу да користе ракете ракетног система „стрела 1М“.

Ракетни систем ПВД „стрела 1М“


Ракетни систем ПВД „стрела 1М“

Ракетни систем за противваздухопловна дејства „стрела 1М“ намењен је за уништавање циљева у ваздушном простору

У наоружању артиљеријско-ракетних дивизиона за ПВД бригада Копнене војске су батерије ракетног система ПВД 9П31М „стрела 1М“. Главни део технике у батерији чине шест самоходних лансирних оруђа са по четири ракете на лансирном механизму и командно возило.

Противавионски топ 40 мм Л/70 „бофорс“ 


Противавионски топ 40 мм Л/70 „бофорс“

Противавионски топ 40 мм Л/70 „бофорс“ користи се за одбрану јединица Копнене војске, аеродрома, командних места, важних објеката инфраструктуре од дејства нисколетећих ваздухоплова и крстарећих ракета. Из њега се, ако је потребно, могу гађати и циљеви на земљи и води.

Дивизиони за противваздухопловна дејства су опремљени оруђима калибра 40 мм Л/70, ласерско-рачунарском групом „бофи“ и осматрачко-аквизицијским радаром М85 „жирафа“ (Ericsson Giraffe М75 на домаћем камиону ФАП 2026 БДС/А). Оруђа и електроника су шведског порекла.