Пешадијско наоружање

Јединице рода пешадије опремају се савременим пешадијским наоружањем, оптоелектронским, термовизијским и средствима балистичке заштите по моделу опремања војника пешадије М21 и пројекту 1500+.

Аутоматска пушка 7,62 мм М70


По узору на проверену аутоматску пушку АКМ, конструктора Михаила Калашњикова, у фабрици „Застава Оружје“ освојена је производња домаћег модела са генеричком ознаком М70. Најбројније варијанте у наоружању ВС су М70Б1, са фиксним дрвеним кундаком, и М70АБ2, са преклопним металним кундаком. За разлику од АКМ-а и других изведених модела који су се производили у десетинама држава, М70 има могућност гађања тромблонском мином.

Аутоматска пушка 7, 62 мм М-70

Аутоматска пушка 7,62 мм М-70 АБ2 намењена је за уништавање живе силе и ватрених средстава противника. Пушком опремљеном тромблоном успешно се могу уништавати оклопна и друга борбена возила, бункери, утврђене зграде, и задимљавати и осветљавати бојиште. На пушку се по потреби може уградити пригушивач пуцња.

Најбоље резултате приликом гађања на живу силу постижу се: јединачном паљбом до 400 м, кратким рафалима до 300 м, а дугим рафалима до 200 м. Сасређеном паљбом више стрелаца на откривене и груписане циљеве успешно се може гађати до 600 м. Успешно дејство на циљеве у ваздушном простору је на даљинама до 500 метара.

Аутоматска пушка „застава“ М-21 5,56 мм


Комплексност бојног поља захтева оружје великих могућности које функционише и у најтежим климатским и теренским условима.

Аутоматска пушка 5, 56 мм М-21

Аутоматска пушка М-21 5,56 мм конструисана је на бази познатог „калашњикова“ AK-47, а одликује је врло добра ергономска конструкција, мали трзај, ефикасан и поуздан систем брављења и механизма за окидање.

Намењена је за уништавање незаштићене и балистичким прслуком заштићене живе силе на даљинама до 500 метара. Коришћењем потцевног бацача граната врло успешно се могу уништавати лакше оклопљена борбена и неборбена возила, задимљавати и осветљавати бојиште.

Аутоматски пиштољ 7,65 mm М84 „шкорпион“


Аутоматски пиштољ 7,65 мм М84 носи домаћу ознаку, али реч је о чешком пиштољу Vz.61 „шкорпион“, произведеном по лиценци у фабрици „Застава“ у Крагујевцу. Првобитно су аутоматски пиштољи носили ознаку М61(ј).

Аутоматски пиштољ 7,65 mm М84 „шкорпион“

Аутоматски пиштољ М84, као и оригинал који је произвођен за чланице Варшавског пакта, предвиђен је првенствено за самоодбрану посада тенкова, борбених возила пешадије и других возила у којима нема довољно простора за смештај оружја са дугим цевима. 

За примену у специјалним снагама М84 опрема се пригушивачем пуцња домаће производње.

Бацач граната аутоматски 30 мм М-93


На основу руског аутоматског бацача граната АГС-17 „пламја“, у фабрици „Застава Оружје“ у Крагујевцу усвојена је производња домаћег оруђа са ознаком АБГ М93. У јединицама војске користи се од 1999. године.

Бацач граната аутоматски 30 мм М-93

Комплет аутоматског бацача граната М93 чине бацач са нишанском справом НСБГ-1 (има дурбин са увећањем 2,6 пута), три муницијске кутије (добоша), шест реденика са по 30 чланака, пуњач реденика, дурбин за ректификацију и индивидуални комплет.

Бацач граната аутоматски 30mm М-93 је оруђе за подршку пешадије, намењено за неутралисање живе силе и ватрених средстава у непотпуним заклонима и ван њих, као и за уништавање лако оклопљених борбених и неборбених возила. Погодан је за гађање циљева који се налазе иза природних препрека.

Минобацач 60 мм М-57


Минобацач 60 мм М-57 гађа убацном путањом па је погодан за гађање циљева на задњем нагибу, у јаругама и земљишним удубљењима. За извршење ових задатака употребљава тренутну, димну и осветљавајућу мину.

Минобацач 60 мм М-57

Минобацач 60 mm М-57 је намењен за неутралисање живе силе и ватрених средстава непријатеља (откривених и у заклонима), стварање димних завеса ради заслепљивања непријатеља и маскирања властитих јединица, осветљавање бојишта и за прављење пролаза у жичаним препрекама.

Минобацач 82 мм М-69 и М-69А


Минобацачима се у одувек придавао велики значај јер су то врло ефикасна и једноставна оруђа ватрене подршке пешадије. Гађа вертикалном путањом, па је погодан за гађање циљева на задњим нагибима, јаругама, земљишним удубљењима. Употребљава се за прављење пролаза у жичним препрекама, заслепљивање осматрачница и ватрених тачака и задимљавање и осветљавање бојишта. За гађање минобацачем 82 мм употребљава се тренутна, димна и осветљавајућа мина.

Минобацач 82 мм М-69

Минобацач 82 mm М-69 и М-69А је пратеће оруђе пешадије намењено за неутралисање и уништавање живе силе и ватрених средстава противника. 

Минобацач 120 мм М-75


Минобацач 120 мм М-75 је пратеће оруђе пешадије, намењено за неутралисање и уништавање живе силе и ватрених средстава противника, стварање димних завеса, заслепљивање осматрачница и ватрених тачака, осветљавање бојишта, отварање пролаза кроз жичане препреке и минска поља и рушење фортификацијских објеката лаког типа.

Минобацач 120 мм М-75

Минобацачима 120 мм М-75 гађа вертикалном путањом, па је погодан за тучење циљева на задњим нагибима, јаругама, земљишним удубљењима. Употребљава се за прављење пролаза у жичним препрекама, заслепљивање осматрачница и ватрених тачака и задимљавање и осветљавање бојишта.

Противоклопни лансирни комплет 9К111 „фагот“


За противоклопну борбу пешадијски батаљони наоружани су противоклопним лансирним комплетом (ПОЛК) 9К111 „фагот“.

Противоклопни лансирни комплет 9К111 „фагот“

Противоклопни ракетни систем 9К111 са противоклопном вођеном ракетом 9М111М јесте оруђе пешадије намењено за борбу против непокретних и покретних оклопних средстава на даљинама од 75 до 2500 метара. Покретна оклопна возила може да гађа до максималне брзине кретања од 70 километара на сат.

Може се успешно употребити за гађање авиона и других летелица на стајанкама, хеликоптера у току лебдења, као и за гађање амфибијских возила и других оклопних пловила. Противоклопни лансирни систем 9К111 чине противоклопно лансирно оруђе, противоклопна вођена ракета и индикатор светлосних сметњи.

Противоклопни ракетни комплет „корнет“


Најсавременији систем у Војсци Србије намењен за противоклопну борбу је противоклопни ракетни систем „корнет“.

Противоклопни ракетни систем „корнет“

Намењен је за уништавање савремених тенкова опремљених динамичком заштитом и других лакше оклопљених циљева, фортификацијских утврђења и нисколетећих лебдећих ваздухоплова. Ефикасно дејство противоклопном вођеном ракетом 9М133М-2 на оклопљене циљеве је на даљинама до 8000 метара, а за уништавање и неутралисање лако утврђених објеката и ваздушних циљева (хеликоптера) термобаричном вођеном ракетом 9М133Ф-1 на даљинама до 5500 метара. Покретна оклопна возила може да гађа до максималне брзине кретања од 70 километара на сат.

Противоклопни ракетни систем „корнет“ чине противоклопно лансирно оруђе, противоклопна вођена ракета и термовизијски нишан који омогућава откривање, праћење и навођење ракета на циљ у повољним, дневним и ноћним условима, као и у условима смањене видљивости.
 

Митраљез 7,62 мм М-84


У фабрици „Застава Оружје“ у Крагујевцу традиционално се израђивало поуздано оружје на основу иностраних узора. Једно од добро изабраних решења јесте пушкомитраљез (са ножицама), односно митраљез (са троножним постољем) калибра 7,62 мм М-84, настао на основу совјетског оружја ПКМ (Пушкомитраљез Калашњикова Модификовани).Митраљез 7,62 мм М-84 намењен је за неутралисање и уништавање откривених и маскираних, групних и важнијих појединачних циљева, неутралисање ватрених средстава непријатеља која дејствују кроз пушкарнице бункера или утврђених зграда, уништавање и онеспособљавање моторних и слабије оклопљених возила и уништавање циљева у ваздушном простору.

Пиштољ 9 мм ЦЗ-99


Пиштољи за потребе оружаних снага Србије већ традиционално се израђују у крагујевачкој фабрици „Застава Оружје“, у којој су произвођени пиштољи калибра 7,62x25 мм М-57, на основу совјетског модела ТТ. Као наследник тог пиштоља, од 1991. године производи се ЦЗ-99 са метком 9 мм „пара“.

Пиштољ 9 мм ЦЗ-99

Пиштољ 9 мм ЦЗ-99 намењен је за уништавање живе силе на даљинама до 50 метара.

Полуаутоматска снајперска пушка 7,9 мм М-76


По узору на породицу „калашњиков“, у фабрици „Застава Оружје“ настала су два модела полуаутоматских снајперских пушака, прилагођених за моћнију муницију у односу на ону коју користе стандардна оружја пешадије ВС. Зато су примењени ојачани елементи система за позајмицу барутних гасова „калашњикова“. Пушка М-76 користи метак калибра 7,92x57 мм „маузер“. 

Полуаутоматска снајперска пушка 7,9 мм М-76

Полуаутоматска снајперска пушка 7,9 мм М-76 намењена је за уништавање важнијих појединачних откривених и маскираних живих циљева на већим даљинама.

Пушка сачмарица „застава“ ЛП 12 ПА


Пушка  сачмара  ЛП 12  ПА  је ловачка пушка која се користи у полициским јединицама као ефикасно оружје у урбаним срединама на растојањима до 150 метара. Ефекисано се користи у зградама, ходницима, тунелима, шипражју, честару, густој шуми и уопште у условима смањене видљивости. 

Пушка сачмарица ЛП 12 ПА

Калибар се не изражава у милиметрима већ на основу пречника једне кугле израђене од енглеске фунте олова (453,5027 грама).

Пушкомитраљез 7,62 мм М72


У основи, пушкомитраљез М-72 представља дериват аутоматске пушке М-70 са тешком цеви и двоножним постољем, чиме се обезбеђује већи домет. Идеја развоја пушкомитраљеза унифицираног са основним оружјем пешадије, преузета је од породице „калашњиков“.

Пушкомитраљез 7, 62 мм М72

Пушкомитраљез 7,62 мм М-72 намењен је за уништавање живе силе и средстава ратне технике непријатеља, као и за уништавање циљева у ваздушном простору на даљинама до 500 метара.

Снајперска пушка М-93 12,7 мм


Домаћа пушка 12,7 mm М93 „црна стрела“, са оптичким нишаном М-94 8x56, од краја деведесетих година производи се у фабрици „Застава Оружје“ у Крагујевцу. У питању је далекометна пушка са оптичким нишаном, која се у свету често назива антиматеријална пушка, јер се првенствено користи за уништавање средстава ратне технике.

Снајперска пушка М-93 12,7 мм

Далекометна пушка 12,7 мм М-93 намењена је за борбу против живе силе на отвореном простору, против неборбених лакооклопљених борбених возила, као и за гађање осетљивих циљева као што су приземљени авиони и хеликоптери, средства везе, средства за електронско осматрање и праћење итд. Погодна је за употребу у брдским пределима и за заштиту пограничног појаса, као и за уништавање плутајућих мина на рекама и мору.