Значке родова и служби војске србије

Значке родова и служби Војске Србије су стилизовани визуелни елементи на војним униформама којима се идентификује припадност војног лица роду или служби.

pripadnici-specijalne-brigade-vojske-srbije.jpg
Значке врста и специјалности родова и служби Војске Србије су стилизовани визуелни елементи на војним униформама којима се идентификује припадност професионалног војног лица врсти рода и службе и специјалности врсте рода и службе Војске Србије.

Значке родова јесу:


Значке општих служби јесу:


Значке логистичких служби јесу:


Значке врста родова јесу:


Значке специјалности врста родова јесу:


Значке за генерале видова и комодоре и адмирале рода речних јединица јесу:


Значке родова и служби и специјалности врсте верске службе Војске Србије израђене су од легуре метала финализацијом у боји патинираног злата за официре или патинираног сребра за подофицире, димензија 25 × 25 mm према идејном решењу. Значке рода речних јединица за зимску службену униформу су везене у боји патинираног злата за официре или патинираног сребра за подофицире. Значке врста и специјалности родова и служби Војске Србије израђене су од легуре метала финализацијом у боји патинираног злата или патинираног сребрау складу са идејним решењем. Ове значке су димензија не већих од 50 mm (висина) и 80 mm (ширина) нити мањих од 15 mm (висина) и 10 mm (ширина) према идејним решењима.

Значке врста и специјалности родова и служби Војске Србије за теренску униформу израђују се техником жакар ткања црним концем на текстилној трациу основној боји униформе.

На реверсу значака родова и служби и специјалности врсте верске службе Војске Србије уграђује се метални вијак који се на униформу причвршћује металном матицом кружног облика.

На реверсу значака врста и специјалности родова и служби Војске Србије су две иглице које се на војну униформу причвршћују еластичним држачима кружног облика.

Значка рода пешадије


Значка рода пешадије (за официра и подофицира)

Мотив значке рода пешадије је стилизовани приказ ловоровог венца преко којег су трака и две укрштене пушке чије цеви и кундаци прелазе ивице венца. На траци значке налази се датум: „16. 11. 1914.“ који је одређен за Дан пешадије.

Значка рода оклопних јединица


Значка рода оклопних јединица (за официра и подофицира)

Мотив значке рода оклопних јединица је стилизовани приказ предње стране тенка.

Значка рода артиљерије


Значка рода артиљерије (за официра и подофицира)

Мотив значке рода артиљерије је стилизовани приказ две укрштене топовске цеви.

Значка рода инжињерије


Значка рода инжињерије (за официра и подофицира)

Мотив значке рода инжињерије је стилизовани приказ сидра окруженог зупчаником са леве и ловоровим венцем са десне стране. У горњем унутрашњем делу круга је мост, а у доњем полукружно – тестера.

Значка рода артиљеријско-ракетних јединица за ПВД


Значка рода АРЈ за ПВД (за официра и подофицира)

Мотив значке рода артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства је стилизовани приказ радарске антене преко чије горње ивице су укрштени цев противавионског топа и ракета земља–ваздух.

Значка рода авијације


Значка рода авијације (за официра и подофицира)

Мотив значке рода авијације је стилизовани приказ крила у полету са пет редова пера у чијем дну је звезда са пет кракова.

Значка рода речних јединица


Значка рода речних јединица (за официра и подофицира)

Мотив значке рода речних јединица је стилизовани приказ сидра преко којег се налази кормило.

Значка рода јединица за електронска дејства


Значка рода јединица за електронска дејства (за официра и подофицира)

Мотив значке рода јединица за електронска дејства је стилизовани приказ радио-антене на коју се кружно настављају радио-таласи окружени ловоровим венцем. У средини круга налази се троугао на чијој доњој страници су приказани симболи извиђачке и ометачке врсте, а у средини троугла је стилизовани приказ глобуса.

Значка кадровске службе


Значка кадровске службе

Мотив значке кадровске службе је стилизовани приказ полуразвијеног свитка пергамента преко чије површине су укрштени перо и мач.

Значка службе телекомуникација


Значка службе телекомуникација

Мотив значке службе телекомуникација је стилизовани приказ две укрштене стрелице које симболизују муње.

Значка службе ваздушног осматрања и јављања


Значка службе ВОЈ (за официра и подофицира)

Мотив значке службе ваздушног осматрања и јављања је стилизовани приказ радарске антене са планшетом у чијем горњем делу је стилизовани приказ крила у полету са четири реда пера.

Значка АБХ службе


Значка АБХ службе (за официра и подофицира)

Мотив значке атомско-биолошко-хемијске службе је стилизовани приказ зупчаника у оквиру којег је нуклеарни реактор са α, β и γ зрацима у позадини у којем се налази језгро атома са три електрона распоређена у два нивоа (у првом – један електрон, а у другом– два електрона).

Значка обавештајне службе


Значка обавештајне службе (за официра и подофицира)

Мотив значке обавештајне службе је стилизовани приказ угаоног штита у чијој средини је стилизовани приказ сове.

Значка безбедносне службе


Значка безбедносне службе (за официра и подофицира)

Мотив значке безбедносне службе је стилизовани приказ мача чији врх је окренут нагоре и укрштен са стилизованим кључем на које се ослања угаони штит подељен крстом на четири поља са по једним оцилом у сваком пољу.

Значка информатичке службе


Значка информатичке службе (за официра и подофицира)

Мотив значке информатичке службе је стилизовани приказ дугмета за укључивање односно искључивање рачунара у чијој позадини је мач са врхом окренутим нагоре. Средишњи део дугмета испуњен је испреплетеним линијама које симболизују рачунарску мрежу. На унутрашњим чворовима рачунарске мреже ван мача је низ бинарних бројева, и то са леве стране „110“ – што представља број 6, а са десне стране „011“ – што представља број 3. Оба броја заједно симболизују скраћену ознаку године (1963. година) оснивања информатичке службе.

Значка геодетске службе


Значка геодетске службе (за официра и подофицира)

Мотив значке геодетске службе је стилизовани приказ троугла и глобуса који својом површином прелази ивице троугла. На глобусу је стилизовани приказ теодолита.

Значка метеоролошке и навигацијске службе


Значка метеоролошке и навигацијске службе (за официра и подофицира)

Мотив значке метеоролошке и навигацијске службе је стилизовани приказ компаса чије су игле које показују стране света север и југ дуже од осталих страна. Стране света исток и запад означене су ћириличким словима: „И“ и „З“, а остале стране, осим севера и југа, означене су тачкама.

Значка финансијске службе


Значка финансијске службе (за официра и подофицира)

Мотив значке финансијске службе је стилизовани приказ златника груписаних у облику штита преко којег су два укрштена мача на којима се налази мањи штит полукружног облика који је подељен крстом на четири поља са по једним оцилом у сваком пољу.

Значка правне службе


Значка правне службе (за официра и подофицира)

Мотив значке правне службе је стилизовани приказ бакље са чије леве и десне стране се налази по један тас ваге – теразија, а у средини је мач са врхом окренутим нагоре.

Значка музичке службе


Значка музичке службе (за официра и подофицира)

Мотив значке музичке службе је стилизовани приказ музичког инструмента лире на чијем врху се налази мач у хоризонталном положају.

Значка верске службе


Јединствена значка верске службе, због њене специфичности, не постоји. Војни свештеници односно верски службеници носе значке специјалности верске службе зависно од тога којој традиционалној цркви или верској заједници припадају. Значке верске службе израђују се у боји патинираног злата за војне свештенике односно верске службенике или патинираног сребра за њихове помоћнике.

Значке специјалности богослужбене врсте верске службе


Значка православне специјалности (за официра, подофицира и теренску униформу)

Мотив значке православне специјалности богослужбене врсте верске службе је стилизовани приказ православног тролисног крста.

Значка римокатоличке специјалности (за официра, подофицира и теренску униформу)

Мотив значке римокатоличке специјалности богослужбене врсте верске службе је стилизовани приказравног крста.Мотив значке протестантске специјалности евангеличке конфесије богослужбене врсте верске службеје стилизовани приказ равног крста у срцу који се налази у Лутеровој ружи.

Значка протестантске специјалности реформатске конфесије (за официра, подофицира и теренску униформу)

Мотив значке протестантске специјалности реформатске конфесије богослужбене врсте верске службе је стилизовани приказ јагњета које се наслања на раван крст чији се врх налази десно изнад главе јагњета.

Значка исламске специјалности (за официра, подофицира и теренску униформу)

Мотив значке исламске специјалности богослужбене врсте верске службе је стилизовани приказ младог полумесеца са чије десне стране на средини је звезда са пет кракова.

Значка јеврејске специјалности (за официра, подофицира и теренску униформу)

Мотив значке јеврејске специјалности богослужбене врсте верске службе је стилизовани приказ Давидове звезде.

Значка техничке службе


Значка техничке службе

Мотив значке техничке службе је стилизовани приказ зупчаника из чијег центра се развијају крила у полету са пет редова пера. У доњем делу зупчаника је стилизовани приказ сидра изнад којег се налази приказ бочне стране тенка и универзалног кључа.

Значка интендантске службе


Значка интендантске службе

Мотив значке интендантске службе је стилизовани приказ фабрике са димњаком окружен са леве стране венцем од јечменог класа, а са десне стране венцем од класа пшенице. У доњем делу круга је зупчаник, а у средини су два укрштена мача.

Значка санитетске службе


Значка санитетске службе

Мотив значке санитетске службе је стилизовани приказ Ескулаповог штапа око којег се симболично савија змија.

Значка ветеринарске службе


Значка ветеринарске службе

Мотив значке ветеринарске службе је стилизовани приказ Ескулаповог штапа око којег се симболично савија змија. На доњем делу штапа према његовој средини је латиничко слово „V“ које симболизује почетно слово речи ветерина на латинском језику.

Значка саобраћајне службе


Значка саобраћајне службе

Мотив значке саобраћајне службе је стилизовани приказ точка аутомобила испод којег се налази део сидра. У средини се налази точак управљача из чијег центра се развијају крила у полету са пет редова пера.

Значка грађевинске службе


Значка грађевинске службе

Мотив значке грађевинске службе је стилизовани приказ троугла на чију се основну линију са унутрашње стране наслањају цигле у хоризонталном низу.

Значка авијацијско-пилотске и хеликоптерско-пилотске врсте рода авијације


Значка авијацијско-пилотске и хеликоптерско-пилотске врсте рода авијације

Мотив значке авијацијско-пилотске и хеликоптерско-пилотске врсте рода авијације је стилизовани приказ ловоровог и храстовог венца у чијем доњем делу је на пергаментној подлози штит полукружног облика подељен на четири поља са по једним оцилом. У средини се налази стилизовани орао у лету преузет са летачке значке Краљевине Југославије, а на врху венца круна.

Значка ронилачке врсте рода речних јединица


Значка ронилачке врсте рода речних јединица

Мотив значке ронилачке врсте рода речних јединица је стилизовани приказ сидра са доње и трозупца са горње стране у чијој средини се налазе пераја широм страном окренута ка споља и преко којих је маска за роњење.

Значка падобранске специјалности врсте посебне намене рода пешадије


Значка падобранске специјалности

Мотив значке падобранске специјалности врсте посебне намене рода пешадије је стилизовани приказ крила на чијој средини се налази отворени падобран.

Значка летачко-специјалистичке специјалности врсте посебне намене рода авијације


Значка летачко-специјалистичке специјалности

Мотив значке летачко-специјалистичке специјалности врсте посебне намене рода авијације је стилизовани приказ крила у лету на чијој средини се налази звезда са осам кракова.

Значка за генерале видова КоВ и РВ и ПВО


Значке за генерале Копнене војске и РВ и ПВО

Мотив значке за генерале вида Копнене војске и вида Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране је храстова гранчица са шест листова и три жира.

Значка за комодоре и адмирале рода речних јединица


Значка за комодоре и адмирале

Мотив значке за комодоре и адмирале рода речних јединица је сидро са сидреним конопцем које је оивичено ловоровим венцем.