Прослава Дана службе ВОЈ и Дана 126. бригаде ВОЈИН

Уторак, 18.6.2019 | Култура и традиција

Свечаност поводом 18. јуна – Дана службе ваздушног осматрања и јављања и Дана 126. бригаде ВОЈИН одржана је данас у београдској касарни „Бањица“, уз присуство начелника штаба Команде РВ и ПВО бригадног генерала Александра Бјелића и бројних званица.

Честитајући празник припадницима службе ваздушног осматрања и јављања и 126. бригаде ВОЈИН, генерал Бјелић је истакао да су богату и славну историју службе ВОЈ исписале бројне генерације, не само током ратних дејстава него и у периодима мира и просперитета.

– Та историја је писана небројеним примерима јунаштва и љубави према отаџбини. У години када се навршава 20 година од НАТО агресије на СРЈ сећамо се с којом храброшћу и пожртвованошћу сте извршавали све постављене задатке и дали немерљив допринос за слободу нашег неба. За исказано знање и пожртвованост носилац сте Ордена народног хероја. Из тог разлога, задатак и обавеза свих припадника ове службе, као и свих нас, је да наставимо путем својих претходника и останемо достојни њихове жртве. Само на тај начин сачуваћемо част и слободу земље и достојанство професије, рекао је генерал Бјелић.

Командант 126. бригаде ВОЈИН пуковник Александар Дучић је рекао да је та бригада од свог формирања веома значајна за систем одбране, с јединственим и комплексним задатком контроле ваздушног простора Републике Србије.

– На том задатку, Бригада је успешно положила бројне и тешке испите у временима пуним изазова, укључујући и онај најтежи задатак – одбрану отаџбине од НАТО агресије 1999. године, подсетио је пуковник Дучић.

На данашњој свечаности уручене су стимулативне мере, изведен је свечани дефиле јединица, а потом су положени венци и цвеће на Споменик погинулим припадницима бригаде потпоручницима Синиши Радићу и Жељку Савичићу.

Дан службе ВОЈ и Дан 126. бригаде ВОЈИН обележавају се у знак сећања на 18. јун 1915. године, када је српска врховна команда издала наређење да се оформе сталне осматрачке сигналне станице, ради означавања правца лета непријатељских авиона. 

Повезане вести