Посета команданта борбене групе ЕУ HELBROC

Среда, 3.7.2019 | Међународна сарадња

Командант борбене групе Европске уније HELBROC, бригадни генерал Георгиос Босмалис из Оружаних снага Републике Грчке, посетио је базу „Југ“ и полигон „Боровац“ где је присуствовао евалуацији снага Војске Србије за учешће у овој борбеној групи.

Током посете, бригадни генерал Босмалис уверио се у висок степен оспособљености припадника Војске Србије и изразио задовољство нивоом обучености, залагања и мотивисаношћу припадника евалуираних јединица.
 
Борбена група HELBROC је једна од борбених група Европске уније спремна за ангажовање у њеним операцијама и мисијама.
 
Борбену групу HELBROC иницијално су формирале Република Грчка, као водећа држава, Румунија, Бугарска и Кипар, 2007. године и од тада је више пута била у приправности за ангажовање.
 
Република Србија приступила је овој борбеној групи 2016. године потписивањем техничког споразума са земљама чланицама. Учешћем снага Војске Србије у борбеним групама Европске уније потврђује се опредељеност Србије за дељење одговорности када је у питању безбедност у региону и шире.
 
У првој половини 2020. године у приправности за ангажовање ове борбене групе налазиће се пет штабних официра, вод војне полиције и тим за цивилно-војну сарадњу из Војске Србије.

Повезане вести