Замена контингента Војске Србије у Централноафричкој Републици

Среда, 6.7.2022 | Мултинационалне операције
Припадници Војске Србије који су од новембра прошле године били ангажовани у саставу мировних снага Уједињених нација у Централноафричкој Републици вратили су се у земљу, након успешног учешћа у овој мировној операцији. 

У претходних готово осам месеци, контингент Војске Србије, у чијем су саставу били штабни официри и војна болница нивоа 2+, успешно је реализовао све задатке у складу са мандатом мисије, потврђујући тако високе стандарде поступања припадника Војске Србије у мировним операцијама. Њих је заменио нови контингент, који је данас стигао у престоницу Централноафричке Републике Банги, где се наша војна болница налази.

Српска војна болница, која је од пре две године потпуно аутономна и самоодржива, обезбеђује прву и другу линију здравствене заштите особља Уједињених нација, хитне хируршке и друге интервенције, основну стоматолошку заштиту и евакуацију повређених. 

Војска Србије је учешће у мировној операцији Уједињених нација у Централноафричкој Републици започела 2014. године упућивањем медицинског и немедицинског особља, а осим за војну болницу нивоа 2+ своје припаднике ангажује и као штабне официре и војне посматраче.

Повезане вести