Крсна слава Генералштаба Војске Србије

Петак, 6.5.2022 | Култура и традиција
Крсна слава Генералштаба Војске Србије, Свети великомученик Георгије — Ђурђевдан свечано је обележена данас у касарни „Бањица 2“ у Београду. 

Домаћин славе, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, пожелео је добродошлицу гостима и честитао данашњи празник свим припадницима Војске Србије и грађанима који славе Ђурђевдан. Свету архијерејску литургију служили су Његова светост патријарх српски Порфирије и епископ нишки и војни Арсеније, уз саслужење војних свештеника. Литургији, освећењу дарова и резању славског колача, присуствовали су чланови Колегијума начелника Генералштаба, као и бројни официри, подофицири и цивилна лица на служби у Генералштабу Војске Србије.

Генерал Милан Мојсиловић је потом уприличио пријем за патријарха Порфирија, са којим је разговарао о досадашњој сарадњи Војске Србије и Српске православне цркве, резултатима рада војних свештеника и плановима за даљи развој верске службе у Војсци Србије, са оценом да је сарадња двеју институција на изузетно високом нивоу и у потпуности у функцији јачања духовних и моралних вредности и патриотизма припадника наше војске.

Генералштаб Војске Србије своју славу, Ђурђевдан, прославља од 2018. године, чиме наставља традицију обележавања крсне славе у српској војсци започету 1888. године.

Повезане вести