Дан Војске Србије

Уторак, 23.4.2024 | Култура и традиција
У командама, јединицама и установама Војске Србије данас је, пригодним скуповима, постројавањем јединица и полагањем венаца, обележен Дан Војске Србије — 23. април, у спомен на дан када је на Цвети 1815. године подигнут Други српски устанак.

Централни догађај поводом највећег војног празника био је скуп у Генералштабу Војске Србије, на којем су сумирани резултати рада Војске Србије у претходној години и уручене награде и признања најистакнутијим појединцима.  

Скупу, чији је домаћин био начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, присуствовао је министар одбране Милош Вучевић.

Генерал Мојсиловић је, у свом обраћању, истакао да је у години за нама направљен значајан искорак у изградњи способности Војске Србије и изразио уверење да ћемо, ослоњени на сопствене снаге и уз чврсту подршку државног руководства, наставити путем убрзаног јачања и развоја у свим сегментима.

— Војска Србије је данас посебно организована, обучена и опремљена да у извршавању својих борбених и неборбених задатака који су утврђени Стратегијом одбране и војном доктрином може са успехом да се супротстави савременим безбедносним ризицима и претњама — закључио је генерал Мојсиловић.

За изузетан допринос у  развоју способности Војске Србије, начелник Генералштаба је овом приликом министру одбране Милошу Вучевићу уручио Златну плакету Војске Србије.

Скупу су присуствовали чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, официри, подофицири и цивилна лица на служби у Генералштабу Војске Србије и друге високе званице.

Повезане вести