Обилазак Центра за обуку и усавршавање подофицира

Уторак, 28.7.2020 | Из јединица
Министар одбране Александар Вулин обишао је данас у Центру за обуку и усавршавање подофицира „Милунка Савић“ у Панчеву полазнике Лидерског курса и Основног курса за подофицире и присуствовао сегментима обуке која има за циљ унапређење њихових постојећих и стицање нових општевојних и војностручних знања.

Након обиласка министар Вулин је рекао да се сви припадници Војске Србије, без обзира на дужност и чин, увек усавршавају и оспособљавању, као и да је то њхова обавеза за време боравка у војсци.
 
— Свако ко је припадник Војске Србије зна да ће му бити омогућено усавршавање, да напредује, да својом вредности обезбеди себи бољи положај и више место у Војсци Србије. Подофицири су кичма војске. Без добро обученог подофицира нема ни доброг војника нити официр има коме да пренесе важне и одговорне дужности које подофицири обављају.
 
Министар Вулин поручује да су полазници Лидерског курса они припадници Војске Србије који су се у својим јединицама истакли зато што су по нечему изузетни, вредни, зато што се од њих пуно очекује и зато што Војска Србије жели да улаже у њих.
 
— Подофицири остају у Војсци Србије до пензије. Подофицир је тај који војску чини ефикасном, способном да се носи са свим изазовима. Овде добијају веома добро образовање. Овде уче много и када се врате у своје јединице преузимају веома одговорне дужности и задатке. Свако ко дође у Војску Србије треба да зна да ће му бити омогућено да само захваљујући својој вредности, упорности и вредноћи може да напредује, да у сваком смислу мења свој положај на боље — нагласио је министар Вулин.
   
За осам недеља, колико Лидерски курс траје, полазници се оспособљавају да правилно, сигурно и ефикасно командују групом, послугом, посадом, тимом у свим борбеним условима и да извршавају задатке из надлежности командира одељења у миру и рату. Тај курс састоји се из различитих области, у оквиру којих су предмети попут лидерства, познавања општевојних прописа, стројеве обуке, војне топографије, тактичке, ватрене и физичке обуке.
 
Основни курс за подофицире траје 26 седмица и обухвата заједнички и специјалистички модул, након чега следи стажирање на почетним подофицирским дужностима у оквиру рода или службе у јединицама Војске Србије.

Повезане вести