Примопредаја вишенаменских возила у ТРЗ „Чачак“

Уторак, 28.5.2013 | Актуелности

Први потпредседник владе и министар одбране Александар Вучић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић присуствовали су данас примопредаји вишенаменских возила HMMWV у ТРЗ „Чачак“, које је Војсци Србије донирала Влада Сједињених Америчких Држава.

Први потпредседник владе и министар одбране Александар Вучић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић присуствовали су данас примопредаји вишенаменских возила HMMWV у ТРЗ „Чачак“, које је Војсци Србије донирала Влада Сједињених Америчких Држава.

Примопредаји су присуствовали и амбасадор САД Мајкл Кирби, директор ТРЗ „Чачак“ пуковник Горан Марјановић, као и представници Министарства одбране и Војске Србије.

Захваљујући Влади САД на донацији укупне вредности 850 хиљада долара, министар Вучић је подсетио да је уз данашња четири, током прошле године добијено и 18 возила тог типа.

- Припремамо возила за центар за обуку у бази „Југ“ и за учешће у мировним операцијама. Србија на тај начин подиже и свој углед и углед наше армије у свету. Реч је о програму који води Стејт дипартмент, а иде преко Пентагона и надамо се да ће и убудуће издвајати донације за Србију које издваја за све пријатељске земље – истакао је министар Вучић изражавајући уверење да ће то бити додатан импулс регионалном центру бази „Југ“ јер се очекује да то буде велики и важан центар не само за обуку српске војске, већ да ће имати и регионалну и међународну димензију.

Према његовим речима, у том центру, са овим возилима може да се постигне највиши ниво обучености, указавши да Србија жели да буде, и она и јесте поуздан партнер данас свима у свету.

-Србија држи до својих обавеза и она никога не обмањује нити ће то чинити. Србија ће имати снажну војску која ће бити гарант и мира и стабилности и у региону и у овом делу Европе – закључио је министар Вучић.

Говорећи о значају данашњег сусрета, амбасадор Кирби је изразио задовољство јер је у прилици да разговара са министром Вучићем али и да посети ТРЗ „Чачак“.

- Поносни смо на сарадњу коју имамо са Министарством одбране и на ову донацију, међутим, још много тога се дешава на плану сарадње наших земаља – истичући да су током данашњег обиласка видели бројна борбена возила офарбана у бело што је знак да Србија жели да настави да учествује у бројним мисијама под окриљем УН.

Он је додао да је Влади САД јако драго да види да Србија стреми томе да доприноси стабилности и миру у свету и региону тиме што ће учествовати у тим мисијама.

Амбасадор је, такође, истакао да се радује наставку сарадње са Министарством одбране на развоју капацитета базе „Југ“ за који се надају да ће постати регионални центар за обуку.

Повезане вести