Завршено такмичење јединица војне полиције

Четвртак, 14.9.2023 | Из јединица
Годишње такмичење јединица војне полиције Војске Србије завршено је данас церемонијом свечаног затварања у касарни „Рибница“ у Краљеву и доделом пехара и медаља најуспешнијим екипама и такмичарима. 

Завршној фази надметања — екипној трци на 10 километара са природним и вештачким препрекама на полигону „Берановац“ и свечаном проглашењу победника присуствовао је министар одбране Милош Вучевић. 

Најбоља у екипном пласману, у конкуренцији шест тимова из Војске Србије и три из Министарства унутрашњих послова, била је екипа Батаљона за специјалне операције “Соколови” из 72. бригаде за специјалне операције, другопласирана је била екипа Одреда Војне полиције специјалне намене “Кобре”, док је треће место припало екипи Жандармерије Министарства унутрашњих послова.

Када је реч о осталим резултатима такмичења, титулу најбољег стрелца у првој фази надметања “Гађање” понео је члан екипе Батаљона за специјалне операције “Соколови”. У другој фази такмичења “Гађање патроле војне полиције” за најбољи тим проглашена је екипа Батаљона за специјалне операције “Соколови”, а победничка екипа треће фазе такмичења “Патролна стаза” били су припадници Одреда војне полиције специјалне намене “Кобре”. Екипа Жандармерије однела је победу у завршној фази такмичења трци на 10 км са препрекама.

Такмичење јединица војне полиције представља својеврстан тест обучености, вештине, менталне стабилности и физичких способности и реализује се у четири фазе. У прве две фазе, на стрелишту „Жича“, тимови се надмећу у гађању различитих мета у симулираном урбаном борбеном окружењу, док се завршне две фазе одржавају на полигону „Берановац“, где се учесници такмиче у савладавању патролне стазе и екипној трци са природним и вештачким препрекама.

Церемонија затварања такмичења била је и прилика да се пригодно обележи Дан војне полиције, који се обележава 14. септембра у спомен на тај датум 1955. године, када је формирана војна полиција у Југословенској народној армији.

Повезане вести