Хумана акција контингента Војске Србије у Централноафричкој Републици

Субота, 3.6.2023 | Мултинационалне операције
Припадници контингента Војске Србије у мировној операцији Уједињених нација у Централноафричкој Републици (MINUSCA), организовали су ове недеље хуманитарну акцију у Центру за мајке и децу у престоници Бангију. 

Донацију у виду основних потрепштина за лица која су смештена у овој установи прикупили су наши штабни официри и припадници војне болнице нивоа 2+, и тако наставили праксу претходних контингената Војске Србије ангажованих у овој мисији. Осим донације, припадници Војске Србије ангажовали су се и на уређењу простора за игру и рекреацију у комплексу Центра за мајке и децу, што је посебно обрадовало најмлађе штићенике ове установе.

Ангажовањем припадника Војске Србије на оваквим активностима, осим хуманог аспекта, даје се додатни допринос јачању међусобног поверења и подршци локалног становништва за задатке које реализују у овој афричкој земљи.

Војска Србије је учешће у мировној операцији Уједињених нација у Централноафричкој Републици започела 2014. године упућивањем медицинског и немедицинског особља, а осим за војну болницу нивоа 2+ своје припаднике ангажује и као штабне официре и војне посматраче. Српска војна болница, која је од пре три године потпуно аутономна и самоодржива, обезбеђује прву и другу линију здравствене заштите особља Уједињених нација, хитне хируршке и друге интервенције, основну стоматолошку заштиту и евакуацију повређених.

Повезане вести