Променадни концерт Војног оркестра „Ниш“

Субота, 20.4.2019 | Култура и традиција

Војни оркестар „Ниш“ Копнене војске извео је данас у Нишу, поводом 23. априла – Дана Војске Србије, променадни концерт од Трга краља Милана и Обреновићеве улице до Трга краља Александра.

Бројни грађани пратили су наступ нишког војног оркестра који је под диригентском палицом капетана Дејана Ђорђевића дефиле започео нумером „Моја домовина“.

Поздрављени бурним аплаузима и комплиментима након сваке нумере, војни музичари извели су познате маршеве и корачнице међу којима „Марш на Дрину“ , „Краљева гарда“, „Војвода Степа Степановић“, „Александар Први“ и „Милан Обреновић“. Променадни концерт највећу радост донео је најмлађима који су марширали уз звуке дувачких инструмената.

Диригент војног оркестра капетан Ђорђевић рекао је да су грађани са одушевљењем испратили наступ Војног оркестра „Ниш“.

– Војна музика је веома битан сегмент војске за развијање морала и неговање традиција, истако је капетан Ђорђевић додајући да нишки војни оркестар негује композиције које су својствене за војну музику.

Драгана Петровић из Ниша каже да је уживала у наступу нишког војног оркестра.

– Није ми први пут да гледам дефиле војног оркестра и заиста сам одушевљена. Веома ми прија ова музика јер она у мени буди осећање патриотизма – каже Нишлијка и  додаје да воли Војску Србије.

Према речима Ане Стаменковић из Алексинца, војна музика је нешто што је подсећа на историју и традицију српског народа и сматра да би војни музичари требали чешће да наступају.

Министарство одбране и Војска Србије, низом манифестација прослављају Дан Војске Србије – 23. април, у знак сећања на Други српски устанак подигнут истог датума, на Цвети, 1815. године у Такову.

Променадни концерт извешће и Репрезентативни оркестар Гарде који ће свој наступ почети у 12.30 часова у недељу, 21. априла на почетку Кнез Михаилове улице у Београду, а завршити на Савској тераси на Калемегдану, где ће од 13 часова бити изведен егзерцир Гарде.

У знак традиционалног поздрава, у освит празнику Војске Србије, биће изведена почасна артиљеријска паљба у понедељак, 22. априла од 17 часова на Савској тераси на Калемегдану.

Повезане вести