Уређење путева на Пештерској висоравни

Уторак, 16.4.2024 | Цивилно-војна сарадња
Јединице Војске Србије које на Пештерској висоравни учествују на здруженој вежби „Вихор 2024“, реализују бројне пројекте цивилно-војне сарадње у сарадњи са органима локалне самоуправе у Сјеници.

У оквиру ових пројеката, који су покренути ради јачања међусобног поверења и стварања услова за бољи живот грађана овог дела Србије, реализују се инжињеријски радови у удаљеним селима на територији општине и едукативна предавања о ризицима употребе пиротехничких средстава.

Инжињеријске радне групе из састава Друге бригаде копнене војске у рејону села Буђево на Пештерској висоравни изводе радове на реконструкцији путева, као и на чишћењу и ревитализацији појила за напајање стоке. На тај начин се, осим помоћи грађанима, унапређује и оспособљеност инжињеријских јединица за извршавање општих задатака у подршци снагама у извођењу операција.

Специјалисти Војске Србије за убојна средства ће, за то време, у основним школама у селима Раждагиња и Карајукића Бунари, одржати низ едукативних предавања о опасностима употребе петарди, ватромета, бакљи и других експлозивних направа и правилном поступању у случају наиласка на неексплодирана убојна средства.

Претходне недеље је у пештерским селима реализована акција „Војни лекар на селу“, током које су лекари и медицински техничари Војске Србије вршили превентивне медицинске прегледе мештана којима је отежан приступ систему здравствене заштите.

Војска Србије пројекте цивилно-војне сарадње реализује у свим деловима наше земље, а пештерском крају се придаје посебна пажња у том погледу, будући да се овде налази привремени полигон на којем Војска Србије изводи најсложеније вежбовне активности.

Повезане вести