Посета команданта Националне гарде Охаја

Четвртак, 8.9.2022 | Активности НГШ
На позив начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића у званичној посети Републици Србији борави командант Националне гарде Охаја генерал-мајор Џон Херис.

Генерал Херис је данас посетио Генералштаб Војске Србије где је са генералом Мојсиловићем разговарао о актуелној безбедносној ситуацији у региону и могућностима за даље унапређење билатералне војне сарадње.

Током разговора је истакнуто да је сарадња Војске Србије и Националне гарде Охаја, која jе успостављена пре 16 година у оквиру државног партнерства Србије и САД, развијена и садржајна и да је карактерише стално квалитативно унапређење. Уз оцену да успешна заједничка сарадња доприноси развоју поверења и пријатељских односа, посебно је наглашен њен значај за достизање интероперабилности и подизање нивоа оперативних способности оружаних снага двеју земаља.

Генерала Хериса примио је данас и врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић и том приликом му уручио Орден српске заставе другог степена за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и укупних пријатељских односа Србије и САД. 

У наставку посете, командант Националне гарде Охаја имаће састанке у Влади Републике Србије, Министарству одбране и Министарству спољних послова, и учествоваће на отварању конференције „Дан Америке у Београду“ у Народној скупштини Републике Србије.

Повезане вести