Обука у управљању теренским возилима

Петак, 19.6.2020 | Обука
На полигону „Берановац“ код Краљева у току је обука припадника Војске Србије за управљање лаким и блиндираним теренским моторним возилима на употреби у јединицама Војске Србије.

Обуку пролазе војни возачи из јединица опремљених патролним возилима „хамви“ и кандидати за учешће у мировним операцијама, који се обучавају на  лаким теренским возилима „ланд ровер дифендер“ и „пух“. Циљ је да се возачи оспособе за безбедно управљање овим возилима у свим условима и да стекну неопходна знања за одржавање пратећих уређаја и система.

Возачи се прво упознају са карактеристикама возила и њиховим уређајима, након чега следи интензивна обука на полигонима и јавним путевима. По успешно завршеној обуци на асфалтном полигону и вожњи у јавном саобраћају следи најзахтевнији део обуке, управљање возилом у теренским условима. 

Савлађивањем препрека на теренском полигону, изграђеном на основу искустава припадника Војске Србије из мировних операција, војни возачи стичу неопходне вештине за управљање возилима на тешко проходном терену, који неретко на испит ставља способности возача и техничке могућности возила.

Повезане вести