Поводом Дана Копнене војске обилазак јединица и приказ наоружања и војне опреме

Уторак, 16.11.2021 | Из јединица

Врховни командант Војске Србије: Наставићемо са опремањем војске



Врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић, заједно са министром одбране др Небојшом Стефановићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, присуствовао је данас обуци јединица Речне флотиле и обишао тактичко-технички збор наоружања и војне опреме Копнене војске на привременом полигону „Мачвански партизански одред“ у Шапцу.

У оквиру обуке Речне флотиле по теми „Тактичка група у одбрани пловног пута“ приказани су сегменти који су се односили на контролу унутрашњих пловних путева, извиђање непријатеља и обале, превожење скелом и амфибијским транспортером, противминско претраживање и медицинску евакуацију.
 
На тактичко-техничком збору приказано је више од 60 најмодернијих средстава наоружања и војне опреме којима су опремљене јединице Копнене војске и средства Војнотехничког института из развоја којима се планира даље опремање.

Председник Вучић је након обиласка честитао данашњи празник, Дан Копнене војске — 16. новембар и припадницима овог вида Војске Србије пожелео много успеха у будућности, поручујући министру Стефановићу, начелинку Генералштаба генералу Мојсиловићу и команданту Копнене војске генералу Симовићу да пренесу поздраве свим војницима, као и то да су грађани Србије поносни због великог, важног и одговорног посла који они обављају.
 
Врховни командант Војске Србије је свим припадницима Копнене војске пожелео да имају бољу опрему и боље наоружање и још много година и деценија мира.
 
— Желим да честитам и на данас изведеној вежби овде на Сави у Шапцу, која је изведена у веома сложеним условима. На Сави је било и хладно и ветровито и можете мислити како је рониоцима који су по овој температури, по овом времену, улазили у воду, али мислим да су све што су могли да изведу учинили на изузетан начин — истакао је председник Вучић.
 
Према речима врховног команданта Војске Србије, још много тога треба да се уради на додатном опремању и модернизацији Речне флотиле, али не само на сонарима и увођењу дронова, већ и на додатној дигитализацији опреме, куповини нових чамаца, пре свега са ниским газом.

— Не само да имамо бродове и чамце за Саву и Дунав, већ и за Мораву, Тису, Дрину. То су ствари које ћемо морати у наредном периоду да учинимо, али много тога већ до краја године стиже за Копнену војску и верујем да ће генерали Симовић и Мојсиловић, министар Стефановић и помоћник министра Милорадовић моћи да буду задовољни оним што је држава учинила — истакао је председник Вучић.
 
Последњих година, подсетио је председник Вучић, улаже се више него икада у нашу војску, у  наоружање, опрему и модернизацију, што, како је додао, није лако.
 
— Само хоћу да кажем једну ствар — што више видите и што више урадите, видите све више недостатака и тражите да их исправљате што је могуће пре. У сваком случају, оно што је наша највећа снага, уз сву модернизацију и све што чинимо, јесу људи, јесу војници, официри, подофицири, они који свакога дана тренирају, увежбавају се, да би, не дај Боже, у случају потребе били у стању да заштите и сачувају нашу земљу — нагласио је врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић.

Повезане вести