Колективна обука у јединици АБХО Војске Србије

Петак, 23.2.2024 | Обука
У касарни „Цар Лазар“ и на војном комплексу „Равњак“ у Крушевцу у току је обука припадника 246. батаљона атомско-биолошко-хемијске одбране за спровођење деконтаминације у условима употребе оружја за масовно уништење.

Обука представља део зимског циклуса колективног оспособљавања професионалног састава, а пролазе је сви припадници батаљона како би били оспособљени за реализацију задатака у противнуклеарном, хемијском и биолошком обезбеђењу јединица Војске Србије.

Припадници јединице током ове фазе обуке на полигону увежбавају поступке и процедуре приликом деконтаминације људи, објеката, земљишта и борбених система и средстава. 

У процесу обучавања користи се изолујућа опрема која обезбеђује потпуну заштиту људства при раду са контаминантима и средства детекције, дозиметрије и деконтаминације, од којих је најзначајнија савремена мултифункционална мобилна платформа за деконтаминацију  МПД-09, домаће производње.

Сталним оспособљавањем професионалног састава постиже се висок ниво обучености 246. батаљона АБХО за извршавање задатака атомско-биолошко-хемијског обезбеђења у све три мисије Војске Србије, али и готовост за брзо реаговање када год то околности налажу.

Повезане вести