Летачка обука будућих пилота Војске Србије

Уторак, 26.9.2023 | Обука
На војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници и у околини у току је летачка обука официра након завршетка Курса за резервне официре рода авијације и кадета Војне академије студијског програма Војно ваздухопловство.

Обука се изводи на школским авионима „ласта“, а реализују је наставници летења из састава 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле. Циљ је да се полазници оспособе за самостално летење на овом авиону, што је за кадете предуслов за даљи наставак усавршавања на школско-борбеном авиону „супергалеб“ Г-4, а за официре рода авијације који су завршили Курс услов за стицање звања пилота Војске Србије и преобуку за друге типове ваздухоплова.

Програмом је обухваћено основно, навигацијско, акробатско и инструментално летење, уз увежбавање слетања и полетања у сложенијим метеоролошким условима. Полазници су претходно успешно савладали земаљску припрему за летење и техничку учионицу, и потпуно спремни су ушли у процес летачке обуке. 

Ваздухоплов В-54 „ласта“ је једномоторни школски авион намењен за основну и део напредне обуке пилота. Својом савременом, дигиталном авиоником и летним карактеристикама омогућава обуку у основном, акробатском, навигацијском, групном, инструменталном и ноћном летењу.

Повезане вести