Отворени дан у гарнизону Врање

Петак, 30.9.2016 | Цивилно-војна сарадња

Припадници Четврте бригаде копнене војске данас су у касарни „Први пешадијски пук књаза Милоша Великог“ у Врању, реализовали акцију „Отворени дан“ за све грађане Врања и Пчињског округа.

Иако је почетак акције најављен за 12 часова, због великог интересовања грађана, посебно ученика основних и средњих школа, први посетиоци били су у касарни већ од десет сати.

У склопу акције, коју Четврта бригада копнене војске организује по десети пут, око 3.500 посетилаца имало је прилику да види део наоружања и опреме са којим располаже бригада, моторна и борбена возила. Тенк M-84 и борбено возило пешадије БВП М-80А привукли су највећу пажњу, док су припадници ватрогасне јединице приказали поступак гашења пожара.

Посетиоци су обишли Спомен-собу Четврте бригаде, која је јединствена у Србији, јер се осим имена и презимена погинулих војника на спомен плочама налазе и имена погинулих полицајаца и цивила, за период од ослобођења Врања 1878. године до последњих сукоба на просторима бивше Југославије. Спомен-собу до сада је посетило више од 50 хиљада људи, међу којима су бројне стране државне и војне делегације.

Осим припадника врањског гарнизона у акцији су учествовали и запослени у Црвеном крсту из Врања који су бројним грађанима приказали поступак указивања прве помоћи, као и евакуацију повређених.

На самом крају акције, припадници Четврте бригаде приказали су део спортских активности и то: примењено физичко вежбање, савлађивање полигона пешадијских препрека, а малишане и грађане Врања и Пчињског округа поздравили су и фудбалери фудбалског клуба „Небески анђели“.

Пре девет година некадашња 78. моторизована бригада прва је у Војсци Србије отворила капије касарне за посетиоце, да би убрзо након тога ову акцију, спровеле и друге јединице и гарнизони Војске Србије.

Повезане вести