Садејство противпожараца Војске Србије и МУП-а

Среда, 2.7.2014 | Обука

У нишкој касарни „Мија Станимировић“ јуче је изведена заједничка противпожарна вежба припадника Мешовите артиљеријске бригаде и ватрогасно-спасилачких бригада из Ниша и Крагујевца. Вежба је реализована на две радне тачке, а приказано је гашење пожара на отвореном употребом ватрогасних апарата, поњаве за гашење пожара и навалног возила за гашење пожара већих размера.

У нишкој касарни „Мија Станимировић“ јуче је изведена заједничка противпожарна вежба припадника Мешовите артиљеријске бригаде и ватрогасно-спасилачких бригада из Ниша и Крагујевца.

Вежба је реализована на две радне тачке, а приказано је гашење пожара на отвореном употребом ватрогасних апарата, поњаве за гашење пожара и навалног возила за гашење пожара већих размера.

Вежби су присуствовали командант Мешовите артиљеријске бригаде пуковник Звонко Стојковић, начелник Управе за ванредне ситуације у Нишу Жарко Дамјановић и други гости, док је већи део састава Мешовите артиљеријске бригаде пратио вежбу ради обнове стечених и стицања нових знања, али и ради припреме за евентуалне противпожарне интервенције.

– Вежба је реализована успешно и на њој су наше старешине и војници и припадници Ватрогасно-спасилачке бригаде Ниш приказали могућности гашења пожара на отвореном простору, гашења пожара у објекту и спасавања повређених и угрожених од пожара на објекту. Вежбовна ситуација је била приближна стварној ситуацији – истиче начелник штаба Мешовите артиљеријске бригаде пуковник Дејан Петковић. – Уосталом, припадници војске, након ангажовања на спасавању људи и објеката од поплава, морају да буду спремни да се у предстојећем летњем периоду ангажују и на гашењу пожара ако ситуација то буде захтевала.

Посебно занимање посматрача привукао је рад специјалистичких тимова из Ниша и Крагујевца, који су демонстрирали спасавање из рушевина.

– Много година сарађујемо са Војском и та сарадња се огледа и кроз овакве заједничке вежбе, али и кроз заједничке интервенције на пожарима већих размера и на пожарима на неприступачним теренима – истиче командант Ватрогасно-спасилачке бригаде Ниш Срђан Николић. – Прошле године је, на пример, Војска заједно са нама гасила пожар на Бабичкој гори и на другим местима где је био потребан већи број извршилаца. Овакве вежбе управо омогућавају зближавање наших структура и брзину заједничке реакције, што је јако важно.

Заједничке противпожарне вежбе припадника Мешовите артиљеријске бригаде и  Ватрогасно-спасилачке бригаде Ниш изводе се сваке године, како би се постигао неопходни квалитет садејства ова два састава на противпожарним задацима.

Повезане вести