Зимски циклус обуке на савременим ракетним системима

Уторак, 5.12.2023 | Обука
На полигонима и вежбовном простору у Сремској Митровици и околини у току је реализација колективне обуке послуга дигитализованих самоходних вишецевних лансера ракета М-17 128 мм „огањ“.

Реч је о редовном зимском циклусу обучавања за борбену употребу овог савременог система, које се, са циљем очувања борбене готовости, спроводи у ракетном дивизиону Прве бригаде копнене војске.

Након успешно савладане индивидуалне обуке, професионални састав — који чине војници-послужиоци, командири одељења, водова и батерија — кроз колективну обуку унапређује способности батерије „огњева” за пружање артиљеријско-ракетне подршке маневарским јединицама Копнене војске у борбеним дејствима.

Тежиште у овом периоду је на тактичкој обуци и увежбавању процедура за извршење гађања, од маршевања јединице, извиђања и поседања ватреног положаја у складу са начелима употребе, израчунавања елемената за гађање и корекције ватре, до рада јединице на ракетном положају након извршења гађања.

Дигитализовани самоходни вишецевни лансер ракета М-17 128 мм „огањ“ је савремени артиљеријски систем намењен за остваривање изненадне и концентрисане артиљеријске ватре по циљевима великих размера, а његовим увођењем у наоружање Војске Србије значајно су унапређене ватрене могућности јединица за поуздану, брзу и прецизну ватрену подршку током извођења борбених операција.

Повезане вести