Успешно завршена евалуација инжињеријске чете

Петак, 20.10.2017 | Мултинационалне операције

Инжињеријска чета опште намене из састава 310. инжињеријског батаљона из Прокупља успешно је прошла НАТО евалуацију нивоа 1, која је одржана у оквиру вежбе „Стена 02“.

Први део тактичке вежбе „Стена 02“, у оквиру ког је извршена НАТО евалуација нивоа 1 декларисане инжињеријске чете опште намене из састава 310. инжињеријског батаљона из Прокупља, завршен је данас у бази „Југ“ и на полигону „Боровац“.

Чета је успешно прошла евалуацију према стандардима и процедурама по Концепту оперативних способности, показавши висок ниво обучености и професионалног односа према задацима.

Обученост и интероперабилност јединицe оцењивао је евалуаторски тим састављен од припадника Војске Србије, војски партнерских земаља – Ирске, Канаде, Норвешке, Румуније, САД, Француске и Црне Горе – и представника команди здружених снага из Напуља и Брунсума и Копнених снага из Измира.

Потпуковник француске војске Естур Беноа, који је предводио евалуаторски тим, похвалио је организацију вежбе и истакао да је инжињеријска чета као добро организована и припремљена јединица успешно извршила све задатке показујући притом висок ниво оспособљености, мотивације и професионализма.

Јединица је на вежби користила наоружање и опрему које би употребљавала у мултинационалним операцијама. У складу са сценаријом вежбе чета је извршавала сложене задатке карактеристичне за мултинационалне операције, као што су обезбеђење конвоја, одржавање проходности путева, постављање мосних конструкција, формирање контролних пунктова, евакуација повређених и оболелих...

Декларисаној инжињеријској чети опште намене предстоји виши ниво обучавања и евалуације према стандардима Концепта оперативних способности.

Јединице Војске Србије декларисане за учешће у мултинационалним операцијамалака пешадијска чета из састава 31. пешадијског батаљона Треће бригаде копнене војске, вод војне полиције из састава Трећег батаљона војне полиције из Ниша и вод атомско-биолошко-хемијске одбране из 246. батаљона АБХО из Крушевца – извешће следеће недеље други део тактичке вежбе „Стена 02“ у бази „Југ“ и на полигону „Боровац“, у оквиру којег ће проћи евалуацију нивоа 2 по Концепту оперативних способности.

Повезане вести