Обука извиђача на вишенаменским борбеним возилима

Понедељак, 11.12.2023 | Обука
У извиђачким четама бригада копнене војске у току је реализација интензивне обуке на вишенаменским возилима точкашима високе мобилности којима су ове јединице опремљене у претходном периоду.

Реч је о популарним „хамвијима“, који се сада, осим у специјалним и делу других јединица Војске Србије, налазе на употреби и у извиђачким четама у бригадама копнене војске.

Обука се реализује у теренским условима, а циљ је да се професионални састав у потпуности оспособи за борбену употребу овог возила у реализацији наменских задатака на обавештајном обезбеђењу снага у операцијама.

Извиђачи су прво прошли теоријске садржаје, овладали руковањем и одржавањем система и подсистема возила и техникама вожње у теренским условима, а сада на полигонима Војске Србије увежбавају тактичке радње и поступке.

Борбена возила имају капацитет превожења до четири војника са балистичком опремом и наоружана су тешким митраљезом домаће производње 12.7 мм М-87, који одликује велика пробојна моћ, брзина гађања до 700 метака у минуту и максимални ефективни домет од 1500 метара.

Осим овим возилима, извиђачке чете су опремљене и новим беспилотним летелицама, вишенаменским осматрачким уређајима, балистичком опремом и широком палетом наоружања, а обука се у јединицама изводи свакодневно, што све заједно гарантује одличну оспособљеност и високу борбену готовост за дејство у свим земљишним, временским и тактичким условима.

Повезане вести