Успешно завршена здружена тактичка вежба „Ватрени штит 2022“

Субота, 9.4.2022 | Обука
Здружена тактичка вежба с бојевим гађањем „Ватрени штит 2022“, коју је извело више од хиљаду припадника Копнене војске, Ратног ваздухопловства и ПВО, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде, завршена је вечерас вежбом ојачане тактичке групе у извођењу одбрамбене операције.

Завршници вежбе су присуствовали врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић, министар одбране др Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и најодговорније старешине Војске Србије.

Вежба је изведена ради унапређења оспособљености команди и дела јединица Војске Србије за извођење одбрамбене операције у различитим земљишним и временским условима, дању и ноћу, а њеном успешном реализацијом демонстрирана је одлучност, увежбаност, ватрене могућности и садејство јединица Војске Србије у одговору на изазове, ризике и претње по безбедност наше земље.

Врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић је у обраћању после завршетка вежбе рекао да је задовољан приказаним капацитетима и истакао да се могло видети да би мало ко волео да се нађе на страни нашег непријатеља.

– Та врста ватрене моћи коју смо вечерас приказали је само део, није ни близу свега што имамо. Просто никоме не би било једноставно да се таквој ватреној моћи супротстави – нагласио је председник Вучић.

– Честитам свим учесницима, вежба је била успешна и ризична, јер се гађало бојевом муницијом, летело је преко глава наших војника. Војници ће наставити да раде, и сутра и прекосутра ћемо имати компликована гађања. Важно је да смо могли да видимо колико је тога промењено и ноћни услови су они који праве разлику између озбиљних војски и оних који су мање успешне – навео је врховни командант Војске Србије.

Председник Вучић је најавио и нова улагања у Војску Србије.

– У уторак или среду представићемо најмоћније оружје које Србија има, нешто што драматично појачава наше борбене способности. Преговарамо са Француском о куповини 12 нових 'рафала', о томе причам већ годину дана, а преговарамо са још једном земљом о куповини 12 половних. Разговара се и о трећој варијанти, такозваној комбинованој ловачко-бомбардерској авијацији. Реч је о три земље, а појављују су и друге, конкуренција је велика – истакао је председник Вучић и додао да је добио обећање од турског председника Ердогана да ћемо преко реда добити могућност да купимо беспилотне летелице „бајрактар“.

Врховни командант је оценио да Војска Србије прави највеће кораке у региону читавог Балкана и закључио да је српска војска многоструко јача него што је икада била, што је одвраћајући фактор свакоме ко би да угрози мир и стабилност грађанима Србије.

На вежби „Ватрени штит 2022“ су били ангажовани авиони, хеликоптери, ПВО системи, тенкови, оклопна борбена возила, артиљеријски системи и оруђа, а јавности је први пут приказано дејство противоклопног лансирног система „корнет“. Представљене су и борбене могућности нових средства из домаћег развоја.

Повезане вести