Припреме јединица за учешће у мултинационалним операцијама

Четвртак, 14.10.2021 | Обука
У бази „Југ“ и војним комплексима „Боровац“ и „Рујан“ код Бујановца у току је колективна обука више јединица Војске Србије за учешће у мултинационалним операцијама. 

На обуци су припадници лаке пешадијске чете и по два вода војне полиције и атомско-биолошко-хемијске одбране из састава Копнене војске које је Република Србија декларисала за учешће у мултинационалним операцијама у оквиру Концепта оперативних способности.

Ради достизања захтеваног нивоа интероперабилности и борбене готовости, ове јединице пролазе свеобухватне припреме за реализацију задатака који их могу очекивати у међународном окружењу. Програмом обуке предвиђено је увежбавање тактика, техника и процедура за извршавање колективних задатака у зони операције, као што су обезбеђење конвоја, контрола масовних окупљања, успостављање пунктова, контрола територије, деконтаминација људства и опреме и евакуација повређених. 

По завршетку ове фазе обуке следи тактичка вежба на полигону „Боровац“ и у бази „Југ“ током које ће бити извршена провера интероперабилности и борбене готовости декларисаних јединица за учешће у мултинационалним операцијама.

Повезане вести