Посета команданта Команде здружених снага НАТО-а у Напуљу

Четвртак, 16.12.2021 | Активности НГШ
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић примио је данас команданта Команде здружених снага НАТО-а у Напуљу адмирала Роберта Бурка, који борави у Републици Србији.

Током сусрета је било речи о актуелној безбедносној ситуацији у региону и сарадњи Војске Србије и Команде здружених снага НАТО-а у Напуљу, са тежиштем на реализацији заједничких активности у области обуке и вежби и сарадњи са Кфором.

У разговору је оцењено да је сарадња Војске Србије и Команде здружених снага интензивна и да се одвија у оквиру Програма Партнерство за мир, уз пуно поштовање политике војне неутралности Републике Србије.

Имајући у виду да су међународне снаге на простору Косова и Метохије у одговорности Команде здружених снага НАТО-а у Напуљу, на састанку је тежишно било речи о улози Кфора у очувању мира и безбедности у Покрајини. Генерал Мојсиловић је и овог пута нагласио став да је за безбедност целокупног становништва на простору наше јужне покрајине и заштиту српског националног, културно-историјског и верског наслеђа одговоран Кфор, као једина легитимна оружана формација на Косову и Метохији.

Начелник Генералштаба Војске Србије и командант Команде здружених снага НАТО-а у Напуљу су овом приликом потписали спецификацију за заједничку вежбу која ће се реализовати следеће годинe у нашој земљи.

Током посете Републици Србији, адмирал Бурк је присуствовао церемонији примопредаје дужности шефа НАТО Војне канцеларије за везу у Београду и имао сусрет са министром одбране др Небојшом Стефановићем.

Повезане вести