Завршни део активне фазе вежбе „Вихор 2024“

Четвртак, 18.4.2024 | Обука
Здружена тактичка вежба „Вихор 2024“ ушла је у завршну фазу, у којој снаге Војске Србије, на сталним и привременим полигонима, изводе најсложеније вежбовне активности.

Фокус у завршном делу активне фазе је на здруженим увежбавањима и тактичким вежбама са бојевим гађањима, на којима се проверава и даље унапређује оспособљеност снага за извођење борбених дејстава у операцијама одговора на кризу.

На „Пасуљанским ливадама“ је данас изведена вежба тактичке групе у извођењу нападне операције. На вежби су пешадијске, механизоване, оклопне и артиљеријске јединице решавале сложене тактичке и ватрене задатке и у пракси показале висок ниво оспособљености за реализацију борбених задатака у садејству.

Дејствовано је из тенкова и других оклопних борбених возила, артиљеријских оруђа, система за противваздухопловна дејства, противоклопних ракетних система, минобацача и различитих врста савременог стрељачког наоружања, а на вежби су активно употребљавани и даљински пилотирани ваздухоплови и мултисензорски извиђачки системи.

За то време, на привременом полигону код Титела реализована је тактичка вежба Речне флотиле Војске Србије. Јединице су на Тиси увежбавале борбене и тактичке радње током извођења противбродских и противминских дејстава, противдиверзантску одбрану бродова, савлађивање водене препреке и спасавање и евакуацију повређених, а вежбовне активности су завршене реализацијом заједничких бојевих гађања група бродова по циљевима на земљи и на води.

Активности на полигону код Титела пратили су државни секретар у Министарству одбране Миле Јелић и начелник Оперативне управе (Ј-3) Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Тиосав Јанковић.

Повезане вести