Обележавање Дана Речне флотиле и Дана рода речних јединица

Петак, 5.8.2022 | Култура и традиција
Војна свечаност поводом обележавања Дана рода речних јединица Војске Србије и Дана Речне флотиле одржана је данас на Дунаву и Кеју жртава рације у Новом Саду.

У оквиру обележавања празника сумирани су резултати у години за нама, уприличен је свечани дефиле пловних објеката и уручена су признања за најбољи брод, најбољу посаду/послугу и најистакнутијим појединцима у Речној флотили. У осврту на остварене резултате, истакнут је значајан напредак у изградњи оперативних способности, као и модернизација пловних објеката и опремање ронилачке јединице савременом опремом. 

Свечаности су присуствовали министар одбране др Небојша Стефановић, заменик команданта Копнене војске генерал-мајор Слађан Стаменковић, представници јединица Војске Србије и Министарства унутрашњих послова, званичници Покрајинске владе, органа локалне самоуправе и верских заједница, као и бројни грађани.

Дан рода речних јединица и Дан Речне флотиле обележавају се 6. августа у спомен на дан када је 1915. године поринут први српски ратни брод — оклопни чамац „Јадар“, чиме је отпочела богата историја српске речне ратне флотиле.

Повезане вести