Предавања о ризицима употребе пиротехничких средстава

Петак, 16.12.2022 | Цивилно-војна сарадња
У оквиру пројекта цивилно-војне сарадње „Војни пиротехничар“, припадници Војске Србије реализовали су претходних дана у основним школама едукативна предавања о ризицима употребе пиротехничких средстава.

Предавања су реализована, у сарадњи са представницима Црвеног крста, у основним школама на територији Горњег Милановца, Куршумлије, Раље, Сјенице и београдске општине Раковица, са циљем повећања безбедности деце и подизања свести о опасностима које носи употреба пиротехничких средства.

Официри техничке службе – специјалисти за убојна средства из састава Копнене војске и Централне логистичке базе, упознали су ученике са ризицима употребе петарди, ватромета, бакљи и других експлозивних направа, чије је коришћење нарочито изражено током новогодишњих и божићних празника. Посебна пажња посвећена је едукацији основаца о неексплодираним убојним средствима, правилном поступању у случају наиласка на оваква средства, као и о пружању прве помоћи приликом повређивања.

Реализација оваквих активности Војске Србије доприноси општој безбедности грађана и даљем јачању међусобног поверења и сарадње са локалним самоуправама и цивилним организацијама. На тај начин се показује спремност Војске Србије да, и поред приоритетног ангажовања на бројним задацима широм земље, реализује пројекте од значаја за локалне заједнице.

Повезане вести