Почасна артиљеријска паљба поводом Дана победе

Среда, 8.5.2019 | Култура и традиција

Обележавање 9. маја – Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, започело је данас почасном артиљеријском паљбом са Савске терасе на Калемегдану.

Наредбом председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића припадници Гарде Војске Србије извршили су почасну артиљеријску паљбу са десет плотуна, испаљених из шест артиљеријских оруђа, у присуству команданта Гарде Војске Србије генерал-мајора Миломира Тодоровића и бројних грађана.
 
Поред овог, већ традиционалног догађаја, у којем је извођењем државне химне и маршева учествовао и Репрезентативни оркестар Гарде, Дан победе биће обележен и другим културним дешавањима, бројним концертима, пројекцијама филмова и четвртим свечаним маршом „Бесмртног пука“, који ће кренути 9. маја од 17 часова испред Спомен-парка ослободиоцима Београда и кретати се улицама Рузвелтовом и Булеваром краља Александра до Скупштине града Београда.
 
Централни догађај поводом Дана победе је Приказ способности Војске Србије и Министарства унутрашњих послова Републике Србије „ОДБРАНА СЛОБОДЕ“, који ће на основу одлуке председника Републике Србије бити одржан 10. маја у Нишу (Булевар Николе Тесле), са почетком у 11 часова.
 
Програм приказа обухвата свечани дефиле пешадијског ешелона, дефиле моторизованог ешелона, налет ваздухопловног ешелона и падобрански десант.
 
Планирано је учешће више од 4.000 припадника Војске Србије и МУП-а, око 300 борбених и неборбених возила и система и око 40 ваздухоплова.

Повезане вести