Обилазак Војногеографског института

Среда, 21.8.2019 | Актуелности

Министар одбране Александар Вулин, у пратњи заменика начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајора Петра Цветковића, обишао је данас научно-истраживачку установу Војногеографски институт, чији су основни задаци обезбеђивање геотопографског материјала за потребе система одбране.

Данашња посета била је прилика да се министар одбране увери у оспособљеност, мотивисаност и високу стручност запослених у најстаријем институту наше војске.

Након реферисања заменика начелника Војногеографског института потпуковника др Радоја Банковића, министар Вулин је обишао производна одељења система за аерофотограметријско снимање, 2Д и 3Д картирање, уз приказ теренске обраде података и завршне картографске обраде, као и Спомен собу Института.

Говорећи о Институту, потпуковник Банковић је истакао да су у претходном периоду уложена значајна средства како би се унапредио његов рад, посебно наглашавајући да је набављен авион за снимање, камера и "лидер" сензор за снимање са пратећом опремом.

– Очекују нас четири значајна пројекта у вези са опремањем, а то је опрема за израду геотопографског материјала, затворени метролошки полигон, гео-портал Војногеографског института и "Дејта центар", намењен за складиштење података не само за потребе ВГИ, већ целокупног система одбране – нагласио је потпуковник Банковић додајући да улагање у опрему не би имало ефекта без рада и залагања обученог и високомотивисаног кадра Института.

Потпуковник Банковић је посебно истакао да ВГИ, као акредитовани истраживачко-развојни институт, сарађује са више од  20 факултета и универзитета, а ради се и на пројектима "Национални атлас" са Српском академијом наука и уметности и пројекат "Енциклопедија Републике Србије" са Матицом Српском.

Данашњем обиласку су присуствовали и начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Мирољуб Чупић, командант Централне логистичке базе бригадни генерал Петар Латковић и шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић.

Војногеографски институт једна је од најстаријих установа наше војске. Основан је 5. фебруара 1876. године, као Друго (Географско) одељење Главног ђенералштаба Српске Војске. Одељење је 1920. године прерасло у Географски институт (1923. у Војногеографски институт) - прву војну установу која је понела назив "институт". Прва карта која је настала као резултат рада установе је Карта Слива Јужне Мораве у размеру 1:300.000 која је публикована 1881. године.

Повезане вести