Свечани испраћај контингента Војске Србије у мисију УН у Централноафричкој Републици

Четвртак, 30.8.2018 | Мултинационалне операције

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић присуствовали су данас у касарни „Бањица 2“ свечаном испраћају осмог контингента Војске Србије у мисију УН у Централноафричкој Републици.

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са члановима проширеног колегијума, присуствовали су данас у касарни „Бањица 2“ свечаном испраћају осмог контингента Војске Србије у мисију Уједињених нација у Централноафричкој Републици (MINUSCA).

Пут те афричке земље поћи ће 70 припадника Војске Србије који ће наредних шест месеци, у болници другог нивоа, бити ангажовани на медицинском збрињавању снага УН у операцији MINUSCA.

Обраћајући се српским мировњацима, њиховим породицама и старешинама, министар Вулин је подсетио да већ осми пут шаљемо наше најбоље тамо где је најтеже.

- Већ осми пут идемо да лечимо туђе ране у једној далекој земљи и да ублажимо последице ратова, сукоба и мржње. Оне које шаљемо пробрали смо и као стручњаке и као људе и послали их да проносе славу наше земље и да ову часну заставу увек врате овенчану још већом славом. Какви сте стручњаци најбољи је доказ  то што је наш мандат, који је у почетку био само да лечимо припаднике Уједињених нација, сада и проширен, и то зато што су се припадници Европске уније, дипломатски представници и највише политичко руководство  Централноафричке Републике борили и изборили да их баш ви лечите. То говори какви сте стручњаци, а какви сте људи говори чињеница да одлазите тамо, а да остављате овде своје породице и да ћете се борити да неким људима живот учините лакшим и бољим - рекао је министар одбране и додао да "ваљда само ми то можемо", као народ који је упознао туђу муку. 

Он је истакао и да смо народ који зна колико боле ране и шта значи остављено и напуштено дете, али и шта значе и смрт и бол и насиље и неправда,  и да нас зато толико поштују и воле. 

-  На вама је да честито име, које су ваши претходници оставили као припрему за ваш долазак, сачувате и унапредите, да када се ви будете враћали кући, знате да сте иза себе оставили простор некој другој ротацији, неким другим људима. Да дођу и да буду унапред поштовани и вољени, баш као што је урађено и за вас. Мислићемо на вас, бринути. Знаћемо  сваког јутра да ли сте добро и водићемо рачуна да све буде у реду, али ћемо чекати да се вратите - рекао је министар Вулин и додао да ће породице мислити на своје мировњаке, али да ће им ноћи без сна проћи брже јер знају да они раде велику ствар и брину о њима.

Министар одбране је српским мировњацима поручио да се чувају и да брину о себи.

- Ваш први и основни задатак је да нам се вратите и да нам испричате једну велику и важну животну пручу. Да нам се вратите баш такви, здрави и храбри, богатији за једно искуство и за осећај да имате коме да се вратите и видите ко вас чека - рекао је министар Вулин. 

На данашњој свечаности, министар одбране је предао заставу Републике Србије команданту 8. ротације српског контингента, пуковнику Зорану Јанићијевићу, из Управе за планирање и развој Генералштаба, који је министру одбране пружио уверавања да ће часно и поносно носити заставу Републике Србије у Централноафричкој Републици. 

Пуковник Јанићијевић је, говорећи о очекивањима уочи одласка, рекао је да је најважније да се сви српски припадници безбедно врате из афричке земље.

- Очекујем и да на професионалан начин, онако како се од нас очекује, урадимо посао због кога и идемо у мировну мисију, због чега и наша Војна болница постоји у граду Бангију -  рекао је командант СРБКОН 8, коме је предстојећа мировна мисија трећа у каријери. 

Командант српске Војне болнице у осмој ротацији пуковник др доцент Небојша Ђенић, начелник хирургије нишке Војне болнице, први контакт са Централноафричком Републиком имао је 2010. године, да би, пет година касније, у другој ротацији био начелник хирургије српске Војне болнице. 

- Изазови су ми познати, они су многоструки, лечење, пре свега, оболелих од маларије, која је болест број један, али с друге стране ту је и ратни трауматизам и све оно што прати једну сложену мировне операције - рекао је пуковник др Ђенић.

Драгана Барбуловић, виша медицинска сестра на служби у Националном центру за контролу тровања Војномедицинске академије, биће главна медицинска сестра српске Војне болнице. 

- Први пут сам у мировној мисији и с радошћу одлазим. Много тога сам чула и имам велика очекивања. Моја војска од 48 чланова медицинског тима је најбројнија и на мени је велика одговорност, а то очекујем и од њих - рекла је Драгана Барбуловић и додала да мисија укључује комплексне изазове, али да је уверена да је медицински тим спреман да употреби сво своје знање и стручност и да успешно одговори свим задацима.

Владимир Вјештић, МЦ Одбрана

Повезане вести