Бојева гађања из новоуведеног и модернизованог наоружања Војске Србије

Уторак, 25.7.2023 | Обука
Врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић присуствовао је данас, заједно са министром одбране Милошем Вучевићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, завршном делу обуке припадника Војске Србије на новоуведеним и модернизованим средствима и извршењу показних гађања на полигону „Пасуљанске ливаде“.

Врховни командант је, на крају активности, изразио задовољство резултатима гађања и оценио их с „врло добро“. Према његовим речима, данас је 743 припадника Војске Србије учествовало у гађању новим и модернизованим средствима, а примарни циљ био је вежба на успостављању боље координације и директне везе између дронова и наших ватрених положаја.

— Видели сте минобацаче од 82 мм који реагују на сигнале од наших дронова из ваздуха и три пута брже испаљују своје гранате, него што би то иначе када би гледали у карту. Да брже реагују наше јединице на терену, да брже могу да испаљују пројектиле, да боље, прецизније и тачније погађају. Треба имати у виду да велики број наших припадника није имао контакт с новим и модернизованим средствима и данас је могло да се види колико је појачање за Војску Србије, пре свега када употребљавамо дронове, нарочито кинески ЦХ-95. Са 7,5 километра они су погодили у мету с невероватном прецизношћу — рекао је председник Вучић и додао да ће бити више улагања у беспилотне летелице у наредном периоду, као и да се очекује испорука првих количина „дронова камиказа“.

Kако је нагласио председник Републике, биће настављена и улагања у сопствену производњу дронова, и оних који служе за надгледање и оних који ће да буду наоружани ракетама и тешким бомбама. Председник је истакао и важност тога што су данас у показним гађањима учествовала и нова возила „лазар-3“ и „лазар-3М“ с куполама и топом од 30 мм.

— Показали су велику прецизност, а модернизовани тенкови били су апсолутно непогрешиви. Могли сте да видите и нашу нову модуларну пушку која користи муницију 6,5 мм. Ми сматрамо да је то најбољи калибар, бољи и од НАТО калибра 5,56 мм и од совјетског 7,62 мм — истакао је председник Србије.

Врховни командант је истакао и изузетан значај ракетне артиљерије у данашње време.

— Генералштаб Војске Србије свакодневно прати догађаје у Украјини. Ми учимо из њиховог искуства и управо тамо се види страховити значај употребе ракетне артиљерије. Због тога улажемо у модуларни „огањ“, „град“, у све системе којима можемо даље да унапређујемо наше одбрамбене способности и капацитете. Вечерас ћемо имати посебна гађања из ракетног система „алас“ са модуларним „огњем“. То су важне ствари за нас, али важно је и да војници буду обучени на модерним средствима. Наше је да се припремамо и да будемо одвраћајући фактор за свакога ко би желео да изврши агресију на нашу земљу. Огромна су наша улагања у војску и другачије не можемо да опстанемо на овом трусном геополитичком подручју, осим да будемо јаки и још јачи него што смо данас — поручио је председник Републике.

На полигону „Пасуљанске ливаде“ данас је дејствовано средствима рода авијације, артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства, артиљерије, оклопних и јединица пешадије. Приказана је оспособљеност припадника Војске Србије за употребу даљински пилотираних ваздухоплова, како за извиђање и коректуру ватре тако и за гађање циљева на земљи, дејство модернизованим авионима „орао“, самоходним артиљеријско-ракетним системима, модернизованим тенковима, хаубицама, вишецевним лансерима ракета, различитим оклопним борбеним возилима, противоклопним системима великог домета, беспосадним платформама и широком лепезом стрељачког наоружања, уз употребу савремених оптоелектронских система и командно-извиђачких платформи.

Резултати гађања потврђују да су припадници Војске Србије одлично оспособљени за употребу новоуведених и модернизованих средства, чијим су увођењем у наоружање и војну опрему Војске Србије значајно унапређене маневарске способности, ватрена моћ и отпорност и заштита снага.

Реализацији данашње обуке и гађања на полигону „Пасуљанске ливаде“ присуствовао је председник Републике Српске Милорад Додик, као и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије.

Повезане вести