Редовна обука у пешадијским батаљонима Војске Србије

Среда, 3.5.2023 | Обука
На полигонима и вежбалиштима Војске Србије и у рејонима мирнодопских локација у току је реализација обуке пешадијских јединица за извођење борбених дејстава у нападним и одбрамбеним операцијама Војске Србије.

Реч је о редовној обуци која се у циклусима изводи током целе године са циљем одржавања високог нивоа оспособљености професионалног састава и допунског обучавања млађих старешина и професионалних војника који су у претходном периоду примили нове дужности.

Војници и старешине у овој фази обучавања увежбавају тактичке радње и поступке на бојишту и реализују гађања из различитог пешадијског наоружања уз употребу савремених оптоелектронских средстава, како би у сваком тренутку могли да задовоље стандарде колективне обучености и успешно одговоре постављеним задацима.

У обуци се користе савремена оклопна борбена возила и противоклопни системи којима су јединице опремљене у претходном периоду, као и различито пешадијско наоружање намењено за ватрену подршку и уништавање живе силе и ватрених средстава противника.

Овај циклус оспособљавања се завршава реализацијом тактичких вежби и програмских бојевих гађања, када ће се у пракси проверити обученост пешадијских јединица за извршавање додељених мисија и из њих проистеклих задатака.

Континуираном и планском реализацијом практичне обуке и вежбовних активности у пешадијским батаљонима Војске Србије унапређује се како индивидуална оспособљеност професионалног састава тако и укупна борбена готовост ових јединица, што је од немерљивог значаја за вођење борбених дејстава, на сваком земљишту и у свим временским условима, уз садејство и подршку осталих родова.

Повезане вести