Почетак формирања 63. падобранске и 72. бригаде за специјалне операције

Субота, 21.12.2019 | Из јединица

Министар Вулин: Испуњено наређење врховног команданта, 63. падобранска и 72. за специјалне операције поново бригаде


— Данас испуњавамо наређење врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, да најбољи и буду најбољи, али да буду сачувани и опремљени, наоружани и сигурни у себе. Такође, да најбољи морају имати прилику да чувају свој народ, али и да се усавршавају, обучавају и напредују до највиших чинова у јединицама које су сами одабрали, али које су и њих одабрале — рекао је министар Александар Вулин на данашњој свечаности у панчевачкој касарни „Растко Немањић“, одржаној поводом саопштавања одлуке министра одбране о организацијским променама у Специјалној бригади и формирању 63. падобранске бригаде и 72. бригаде за специјалне операције. Подсетио је да је порука врховног команданта да Војска Србије, што буде била јача и силнија, то ће и мир бити дуготрајнији и сигурнији. 
 
— Данас исправљамо неправду према онима који су гинули, али и према онима које су ти хероји сачували, као и према припадницима који су носили славна имена наших бригада -  јер није на херојским бригадама да постану мање, да се забораве и нестану,  већ да се усправе, ојачају и да покажу да су вредне оних што су били пре њих. И не враћам ја вама данас част, јер је нисте изгубили сударајући се са великим и највећима, нити храброст, јер вам никада није мањкала, али вам не враћам ни име, јер сте га сачували и отели, упркос онима који су хтели да вас умање и забораве — рекао је министар Вулин.
  
Обраћајући се припадницима бригада, чији ће процес формирања бити довршен у наредном периоду, министар одбране је истакао да — где год је било тешко и српски народ је крварио и тражио помоћ, они који су корачали под херојским именима две елитне српске једнице, били су ту.
 
— Кад год је српском народу претила опасност од злочина и уништења, они који су носили ваша славна имена били су са њима. Само би незахвалан народ и само би неслободна војска, којом командују странци, одлучила да изгуби имена славне 72. и славне 63. бригаде и да их баци у прошлост, сакрије их, умањи и заборави.
 
Министар Вулин је поручио да ће над њима бити само Србија, због које постоје, живе и због које су тако изузетни.
 
— Прошла су  времена неслободе, у којима смо се стидели оних који су нас бранили, и у којима су други одлучивали уместо нас. Још једном смо изборили слободу, а свако ко је пријатељ нашег народа биће поносан и срећан што су се вратиле две славне, најхрабрије победничке ратне бригаде. А они који не мисле добро српском народу и нашој држави, мораће још једном да размисле ако икада више буду помислили да треба да угрозе  наш народ и нашу земљу — рекао је министар одбране Алексадар Вулин.
 
Генерал Мојсиловић нагласио је да му је посебно драго што као начелник Генералштаба има ту част да честита почетак формирања 63. падобранске бригаде и 72. бригаде за специјалне операције.
 
— Специјална бригада се, пратећи савремене безбедносне изазове, ризике и претње, мења и реформише да би у складу са најбољим светским стандардима, специјалне јединице Војске Србије могле ефикасно одговорити безбедносним изазовима и испунити своју основну улогу. Одлука о формирању 63. падобранске бригаде и 72. бригаде за специјалне операције од садашње Специјалне бригаде донета је како би се повећала брзина реаговања, поједноставио ланац командовања и с успехом одговорило и супротставило савременим изазовима, ризицима и претњама који су условили потребу да се свестрано и аналитички размотре место, улога и задаци специјалних јединица у времену испред нас, рекао је начелник Генералштаба и додао да се у Војску Србије враћају јединице са славном ратничком традицијом чиме ће бити „исправљена историјска неправда“ када су те јединице биле укинуте.
 
Генерал Мојсиловић поручио је и да су председник Републике и врховни командант Војске Србије и министар одбране током претходног периода посебно посветили пажњу опремању Специјалне бригаде најсавременијим наоружањем и војном опремом и да ће се то наставити и у наредном периоду.
 
Командант Специјалне бригаде, бригадни генерал Мирослав Талијан, истакао је да се данас стварају два тела, са једном душом.
 
— Младост, али и искуство, знање, храброст, дисциплина и доказани патриотизам наших припадника, допринеће да 72. бригада за специјалне операције и 63. падобранска бригада буду високо професионалне, борбено ефикасне и посвећене у извршавању својих задатака, а наше војно и државно руководство очекује да останемо достојни имена ових херојских и ратних јединица — рекао је генерал Талијан и поручио министру одбране и начелнику Генералштаба да буду уверени да су припадици тих елитних јединица свесни да су одабрани, да се од њих очекује пуно, али и да је част бити део тог строја и да ће учинити све како би испунили све задатке у одбрани Србије.

Повезане вести