Уручење Указа председника Републике Србије официрима који су постављени на нове дужности у Војсци Србије

Уторак, 4.12.2018 | Актуелности

Министар одбране Александар Вулин уручио је данас у Дому Гарде у Топчидеру, Указе председника Републике Србије официрима који су постављени на нове дужности у Војсци Србије.

Министар Вулин: Уводимо генералски испит

Министар одбране Александар Вулин уручио је данас у Дому Гарде у Топчидеру, Указе председника Републике Србије официрима који су постављени на нове дужности у Војсци Србије.

На нова формацијска места постављени су генерал-мајор Илија Тодоров који је нови заменик команданта Здружене оперативне команде Генералштаба Војске Србије, генерал-мајор Желимир Глишовић као нови начелник Управе за оперативне послове (Ј-3) Генералштаба Војске Србије, бригадни генерал Жељко Петровић као начелник Управе за обуку и доктрину (Ј-7), а бригадни генерал Владета Балтић постављен је на дужност заменика команданта Копнене војске.

На дужност начелника Управе за обавештајно-извиђачке послове (Ј-2) постављен је пуковник Мирољуб Чупић, пуковник Милан Поповић постављен је на дужност начелника Управе за планирање и развој (Ј-5), пуковник Жељко Трамошљика обављаће дужност начелника штаба Команде Копнене војске, а на дужност команданта 1. бригаде Копнене војске постављен је пуковник Зоран Насковић.

Министар Вулин честитао је официрима нова постављења и у име председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и у своје име поручио "да се од вас очекује много у овим тешким и немирним временима".

Према речима министра Вулина, Војска Србије константно јача и јача сваким даном и то кроз своје људе који испуњавају своје обавезе, који испуњавају своје задатке и који су свој живот посветили својој војсци.

- Ваша каријера није само каријера, она је животни избор, она је мисија - рекао је министар одбране и додао да су новопостављене старешине пажљиво биране и то не по томе што неко треба само формално да пређе следећи степеник у каријери и да се припреми за виши чин и наредну дужност, већ на основу врлина, заслуга и квалитета сваког од њих.

Он је истакао да се од њих очекује да на својим новим позицијама раде као до сада и да постижу резултате који ће ову војску учинити бољом.

- Сви ви сте већ доказали својим животом да сте опредељени за војнички позив и за Србију као земљу којој вреди служити, због које вреди живети и умрети. Сви ви сте доказали да имате високо знање, војничке и људске врлине - рекао је министар Вулин и додао да се од њих очекује да на новим местима унапреде функционисање система.

Како је рекао министар одбране, у Војсци Србије нема никога ко може да подразумева и очекује да је следећи корак сигуран и известан.

- Ништа се не подразумева, ништа се не може узети здраво за готово. Сваки пут свако од вас, од нас, без обзира да ли је у Министарству одбране или Војсци Србије, стално се изнова доказује. Оно што је било иза нас упућује нас на будућност, али заправо је сваки дан нови дан. Свако од вас, без обзира на године, чин и поштовање које је заслужио и задобио, мораће да се бори – нагласио је министар, додајући да се не боре за своје позиције, него за војску која треба да буде боља и сигурнија.

Он се осврнуо и на разматрање  увођења генералског испита, додајући да је то раније била пракса те да се за сваку звездицу, ново постављење или нову дужност морамо изнова борити кроз стално унапређивање знања, јер само тиме постајемо бољи.

- Тешко ћете бити бољи људи јер добри људи јесте, али бољи професионалци увек можете да будете, јер свако од нас мора и може да учи - поручио је министар Вулин и додао да у данима који долазе пред нама неће бити пуно времена за упознавање и уигравање, већ ће бити само простора да радимо као да смо одувек били ту. 

- Они који нам не желе добро неће нам дати времена да одговоримо и да чекамо, већ ће чинити што мисле да чине, да науде и нашој земљи и нашем народу. Ја сам сигуран да ће свако од вас бити брана и препрека сваком злу које може на наш народ и нашу земљу да дође - рекао је министар Вулин честитајући им постављења у своје и у име председника државе и изразивши уверење да ће сарадња и у будућности бити одлична.

Начелник Генералштаба генерал-потпуковник Милан Мојсиловић честитао је постављеним генералима и официрима и истакао да се од њих много очекује.

- Избор и одлуке које прате данашње указе ставиле су вас на најодговорнија формацијска места - рекао је први човек Генералштаба и истакао да одлуке о постављењима нису доношене преко ноћи, нити представљају пуко попуњавање празних места, већ доказ способности постављених официра на досадашњим функционалним местима.

Генерал Мојсиловић истакао је да Указом председника Републике Србије добија најближе сараднике који ће заједно с њим радити на унапређењу способности војске.

- Околности у којима радимо су заиста сложене, што сам више пута наглашавао. То је још један отежавајући елемент, јер ћете од сутра бити на формацијским местима где стабилност у раду мора доћи до изражаја - рекао је начелник Генералштаба и додао да стабилност омогућује рационалност у доношењу одлука.

Према његовим речима, пред системом одбране је пуно посла који захтева посвећеност, а која се очекује од официра који су Указом председника постављени на нове дужности, напомињући да је пред њима време у ком треба да се докажу да су дорасли свим постављеним задацима.

- Знам да сте посвећени послу, знам да иза вас стоји озбиљан рад и озбиљни резултати. У раду дајте максимум и знајте да од вас зависе многе ствари - закључио је генерал Мојсиловић, честитајући официрима постављена и пожелевши им успех у раду.

Повезане вести