Кандидати за пријем у специјалне јединице по Пројекту 5000 положили војничку заклетву

Четвртак, 25.5.2023 | Из јединица
Кандидати за пријем у 63. падобранску бригаду, 72. бригаду за специјалне операције и Одред војне полиције специјалне намене „Кобре“ по Пројекту 5000 који нису одслужили војни рок са оружјем положили су данас заклетву у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву.

Министар одбране Милош Вучевић је кандидатима честитао положену заклетву уз поруку да је данашња свечаност по много чему посебна и јединствена.

— Никада раније у овом граду није био окупљен толики број изабраних младића и девојака, способних не само за војну службу, већ за војну службу у специјалним јединицама Војске Србије, у јединицама које захтевају највиши ниво психофизичке припремљености и мотивисаности за извршавање војних задатака. Данашња свечаност биће уписана у историју, јер започиње остваривање пројекта којим ће специјалне снаге Војске Србије порасти на број од 5000 припадника. Значај тог пројекта за безбедност Републике Србије у целини, али и за сваког њеног грађанина је изузетан — истакао је министар Вучевић и додао да смо сви сведоци тешког времена у којем живимо.

Према његовим речима, одговор на савремене изазове и претње безбедности захтева значајна улагања у наоружање и војну опрему, у чему су протеклих неколико година направљени велики искораци, захтева и врхунски обучене, спретне, способне, мотивисане и храбре професионалне војнике, а посебно захтева врхунске специјалне јединице и то је следеће тежиште рада Министарства одбране и Војске Србије.

— Одлуком врховног команданта Војске Србије, председника Републике Александра Вучића на овај начин реализујемо формирање ударне силе наше војске, елитних јединица, најбоље обучених и најбоље опремљених. Будући припадници специјалних јединица, никада не заборавите да ступате у оно што заиста с правом зовемо најснажнији, најелитнији део Војске Србије, у јединице које су овенчане славом, победама, али и великим бројем страдалих јунака за слободу наше отаџбине — рекао је министар Вучевић.

Министар одбране је нагласио да са искреним поштовањем и истинским поносом стаје пред данашњи строј изабраних младих родољуба, решених да своју снагу и способност, снажну вољу и чврстину карактера као професионални војници ставе на располагање Војсци Србије и отаџбини.

Говорећи о историји специјалних јединица српске војске, министар Вучевић рекао је да је она дуга и славна и поручио данашњем строју кандидата да буду достојни традиције и предака, имена и униформе српског војника.

— Будите поносни на статус припадника специјалних јединица. Будите то што јесте и чувајте Србију. У вас гледају наши небески јунаци, али и наша будућа поколења. У овом сте строју, јер сте изабрани по својим карактеристикама да се можете сврстати у савремене српске витезове. Такве људе као што сте ви може само Србија дати. Таква срца само дух Божији ствара. Витезови Србије, нека се памте ваша имена на потписаним заклетвама. Србији смо одговорни, а њеној слободи обавезни. А Србија ће знати да памти и поштује своје најбоље синове и кћери. И то је данас наша заклетва вама. Живела Војска Србије! Живела Србија — поручио је министар Вучевић.

Кандидати су успешно савладали основну војну обуку и после положене заклетве биће упућени на селективну обуку која се састоји из више елиминационих фаза. Најуспешнији ће добити прилику да ступе у професионалну војну службу на одређено време у трајању од шест месеци уз могућност продужетка уговора о раду на период до три године и његовог каснијег обнављања.

Оне који постану припадници Војске Србије очекује континуирана обука и усавршавање, рад са најсавременијим наоружањем и опремом, као и стимулативна основна зарада од око 220.000 динара која ће се, у зависности од нивоа оспособљености и формацијског места, значајно увећавати.

Свечаности су присуствовали министар одбране Милош Вучевић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић, представници јединица Војске Србије, верских заједница и локалне самоуправе, те породице, родбина и пријатељи кандидата.

Повезане вести