Уручене спомен-медаље припадницима 126. бригаде ВОЈИН

Четвртак, 18.4.2019 | Култура и традиција
Поводом обележавања 20. годишњице одбране од НАТО агресије на СР Југославију, у Команди Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране (РВ и ПВО) уручене су спомен-медаље припадницима ратног састава 126. бригаде ВОЈИН, који су се, извршавајући своје одговорне задатке у заштити ваздушног простора над Србијом и Црном Гором, 78 дана храбро борили, одупирући се свакодневним и непрекидним бомбардовањима.
 
Свечаности су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић и командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић са члановима колегијума, који су, заједно с командантом јединице пуковником Александром Дучићем, војне спомен-медаље уручили официрима, подофицирима, војницима и цивилним лицима, као и пензионисаним припадницима јединице.

– Обележавамо 20 година од херојског отпора агресији 19 земаља НАТО алијансе на нашу земљу, агресији која је, без сагласности ОУН извршена на суверену државу слободарске традиције, оснивача и члана ОУН, што представља преседан у међународним односима. Упркос вишеструкој надмоћи ваздухопловних снага, јединице ваздушног осматрања, јављања и навођења постигле су значајне резултате, уз максимално очување људских и материјалних ресурса. Умешним командовањем, правовременим оперативним развојем, применом мера маскирања обезбеђено је непрекидно осматрање и извештавање о оперативној ситуацији у ваздушном простору изнад Србије и Црне Горе – истакао је генерал Жарковић.
 
Он је нагласио да је на јединице и објекте ваздушног осматрања, јављања и навођења извршено 98 ватрених дејстава. И поред свакодневних удара запоседнуто је 165 радарских положаја и пређено око 300.000 километара.
 
– То је могла само одлично оспособљена јединица, с храбрим, увежбаним и домишљатим припадницима. Због изузетног пожртвовања, храбрости и исказане одлучности свих припадника јединице, 126. бригада ВОЈИН одликована је Орденом народног хероја – рекао је генерал Жарковић.

Командант 126. бригаде ВОЈИН пуковник Александар Дучић, посебно поздрављајући родитеље погинулих поручника Синише Радића и Жељка Савичића, као и рањеног капетана Жељка Мићића, истакао је да је јединица од свог формирања веома значајна за систем одбране, с јединственим и конкретним задатком заштите ваздушног простора.

– На том задатку бригада је успешно извршавала бројне и тешке задатке, укључујући и онај најтежи, одбрану отаџбине од НАТО агресије 1999. године.

Успешно смо, пожртвовношћу, одлучношћу и храброшћу, посвећеношћу и оданошћу светом циљу, одбрани отаџбине и свог народа, положили и тај испит – рекао је пуковник Дучић, наглашавајући да, док помињемо наше хероје, припадници јединице у кабинама радара и за конзолама оперативних центара, извршавају своје задатке, свесни чињенице да слобода нема цену и да се може одбранити само знањем, храброшћу и врхунском оспособљеношћу.

Повезане вести