Обука јединица АБХО за учешће у мировним операцијама

Четвртак, 17.8.2023 | Обука
У касарни „Цар Лазар“ и на војном комплексу „Равњак“ у Крушевцу у току је обука јединице из састава 246. батаљона атомско-биолошко-хемијске одбране (АБХО) декларисанe за учешће у мултинационалним операцијама по Концепту оперативних способности.

Припадници ове јединице Војске Србије пролазе свеобухватне припреме и комплексну обуку како би достигли захтевани ниво за извршавање задатака у међународном окружењу.

У овом периоду, тежиште је на тактичким увежбавањима за реализацију колективних задатака који их могу очекивати у мултинационалним операцијама, као што су радиолошко-хемијско-биолошка деконтаминација земљишта, људи, наоружања и техничких средстава, патролирање, успостављање пунктова, заштита снага и објеката, те збрињавање и евакуација повређених.

Декларисану јединицу из састава 246. батаљона АБХО у наредном периоду очекује тактичка вежба у теренским условима на полигону „Боровац“ и у бази „Југ“, када ће бити реализовани провера и оцењивање оспособљености и интероперабилности ове јединице.

Концепт оперативних способности представља један од облика сарадње у оквиру програма Партнерство за мир чијом применом Војска Србије достиже стандарде интероперабилности и развија оперативне способности декларисаних јединица за учешће у мировним операцијама.

Повезане вести