Отворен 8. Међународни сајам наоружања „Партнер“

Уторак, 27.6.2017 | Актуелности

Након пројекције филма о новитетима српске наменске индустрије председник Републике Србије Александар Вучић отворио је данас на Београдском сајму 8. Међународни сајам наоружања „Партнер“.

На Београдском сајму свечано је отворен 8. Међународни сајам наоружања "Партнер". Након пројекције филма о новитетима српске наменске индустрије, отварајући сајам председник Републике Србије Александар Вучић истакао је да је уверен како је "Партнер" важно место за представљање могућности српске одбрамбене индустрије, а да све већи број страних делегација и излагача говори о томе да та манифестација заиста постаје престижна.

- Лично верујем да Сајам може да се одржава и на годишњем нивоу, јер реч је о прилици за успостављање значајних пословних партнерстава и важних контаката за развој бизниса, али и за  развој и унапређење наше економије и економије других земаља, јер данас одбрамбена индустрија не служи само као помоћ одбрани земље већ и као начин и средство за унапређење економије и бољи животни стандард грађана, рекао је председник Вучић и подсетио да је Србија, препознајући те разлоге, у периоду од 2014. до 2016. године, у одбрамбену индустрију  инвестирала 126 милиона евра.
 
Он је истакао да је направљено више нових фабрика и погона, а да се оруђа и оружја непрестано унапређују. 

- Многи су ми се смејали када сам први пут показивао ракету "шумадија", а данас, када будемо отворили лансер за те ракете, људи ће се осмехивати од радости што смо ипак у релативно кратком року успели такав посао да направимо, рекао је председник Србије и додао да је држава одлучила да и у овој години уложи 49.9 милиона евра у фабрике наше наменске индустрије, мимо сопствених улагања фабрика.
 
Александар Вучић је истакао да ће важан искорак у будућности бити и измене закона, које је Министарство одбране већ припремило, а које ће омогућити у наредном периоду долазак иностраних компанија и учешће у нашој одбрамбеној индустрији у нивоу до 49 процената. 

- Бићемо у прилици да прихватимо страно знање и страну памет, али и страни капитал, јер Србија има традицију у производњи оружја и оруђа а та индустрија постаје један од главних мотора развоја српске привреде и значајно учествује у расту бруто домаћег производа. Јер, сви системи које сте видели, од вишецевног лансера ракета "шумадија", домета 285 километара, нове верзије самоходне хаубица "нора", а ради унапређења развијали смо и нови систем "александар", који ћете данас премијерно моћи да видите, баш као и модуларна пушка 6,5 мм, земаљска безпосадна платформа "милош" као и други системи. Сва та нова генерација наоружања доприноси већој одбрамбеној моћи Србије, али и напретку наше економије.

Председник је рекао да су носиоци тог развоја државне компаније, али да нису једини, и да је све већи број приватних компанија које раде велики посао у нашој земљи.
 
- С некима од њих учествујемо у развоју и продаји највећег дела ракета, које су, чини ми се, данас у целом свету веома тражене, а можемо да их развијемо само уз знање инжењера из приватних компанија и то радимо заједно са њима, чиме подстичемо развој и приватног и државног бизниса и планирамо најбоље могуће резултате.
 
Председник Вучић је најавио да ће, након Полиције, "лазар" и "нора" бити део наоружања и у Војсци Србије, али да нам је жеља и да та оруђа буду и део наоружања многих других пријатељских армија широм света. 

Он је изразио став да је за Србију од кључног значаја да у наредном периоду као земља утиче на развој научног подмлатка, оних људи који своју будућност виде у послу везаном за наменску индустрију, у којој посла увек има. 

Почели смо да запошљавамо нове људе и у Техничком ремонтном заводу, баш као што ћемо за 1948 војника повећати наше бројно стање, што говори о томе да и те како имамо простора и за нашу војску али и за инжењере свих струка који желе да своје знање унапређују и усавршавају, а ми да добијемо људе за будућност од којих очекујемо да својом памећу и знањем производе нове, и учествују у модернизацији постојећих оружја и оруђа.
 
- Чини ми се да се о достигнућима српског индустријског комплекса јавност уверила на успешно изведеној вежби "Челик", а већ данас, већ месец и по дана након те вежбе, били бисмо у стању да покажемо знатно више оружја и оруђа, рекао је председник Републике и свима пожелео успешну реализацију планираних активности, уз уверење да ћемо наредне године оборити све рекорде, кад је реч о присуству иностраних делегација, јер, додао је, у свету постоји све веће интересовање за наше знање и памет.

- Уверен сам да у нашој одбрамбеној индустрији лежи будућност и колико већ за два или три дана учествоваћу у отварању фабрике муниције у Узићима, којом сваки грађанин Србије може да се поноси, рекао је преседник Вучић. 
 
„Партнер“ – Међународни сајам наоружања и војне опреме, одржава се на Београдском сајму сваке друге године, крајем јуна. Покровитељ манифестације је Министарство одбране Републике Србије, а одржава се  у организацији Југоимпорт СДПР-а и Београдског сајма.

Циљ манифестације је представљање наоружања и војне опреме  – сложених артиљеријских и ракетних система, савременог стрељачког наоружања и муниције, борбених оклопних возила, електронске опреме, лаких авиона, нових радара, разних тренажера, заштитине балистичке опреме, борбених патролних чамаца и другог. 

Међународни сајам наоружања и војне опреме посећују бројне високе делегације из целог света, као и представници НАТО-а, Европске одбрамбене агенције, изасланици одбране и осталих међународних војно-безбедносних организација. 

Повезане вести