Интензивне активности на здруженој вежби „Вихор 2024“

Понедељак, 15.4.2024 | Обука
Снаге Војске Србије које учествују на здруженој тактичкој вежби „Вихор 2024“ настављају са реализацијом вежбовних активности и увежбавања за извођење борбених дејстава у операцијама на копну, у ваздушном простору и на унутрашњим пловним путевима.

У овој фази вежбе, која се изводи на 12 локација, јединице из састава копнене и ваздухопловне компоненте, као и специјалне снаге Војске Србије, у складу са добијеним задацима и својом наменом, реализују одељенска, водна и четна бојева гађања, тактичка увежбавања, тренажне летове, бомбардовање и ракетирање, десантирање и савлађивање водених препрека, како би се припремили за следеће, још сложеније, етапе вежбе.

У реализацији тактичких и ватрених задатака активно се употребљавају тенкови и друга оклопна борбена возила, борбени и транспортни ваздухоплови, ракетни системи за противваздухопловна дејства, противоклопни ракетни системи, артиљеријска оруђа, беспилотне летелице и даљински пилотирани ваздухоплови, мултисензорски извиђачки системи и савремено стрељачко наоружање.

Посебна пажња дата је прикупљању и обради обавештајних података новоуведеним средствима, заштити снага, контроли територије и непрекидности телекомуникационог обезбеђења и логистичке подршке јединица у зони операције.

Вежбајуће јединице су на терен изашле почетком прошле недеље, а најсложенија активност реализоваће се на привременом полигону „Пештер“, у петак 19. априла, када ће здружене снаге Војске Србије демонстрирати оспособљеност за извођење нападне операције. Тада ће снаге Војске Србије показати одлучност, увежбаност, ватрене могућности и висок ниво садејства и сарадње у одговору на изазове, ризике и претње по безбедност Републике Србије, а биће представљен и део борбених средстава из развоја домаће одбрамбене индустрије.

Повезане вести