Међународни курс за војне посматраче Уједињених нација

Понедељак, 25.9.2023 | Обука
У бази „Југ“ код Бујановца овог месеца је реализован међународни курс за војне посматраче Уједињених нација, који су похађали официри Војске Србије и оружаних снага из осам афричких и европских држава.

Обука је реализована у складу са процедурама и стандардима Уједињених нација, како би официри били у потпуности оспособљени за рад на дужностима војних посматрача у мировним операцијама под окриљем ове међународне организације. 

Током тронедељне обуке, полазници су упознати са важећим стандардним оперативним процедурама и најважнијим аспектима функционисања мировних мисија, и били су у прилици да се практично оспособе за рад на осматрачницама, извиђање са копна и из ваздуха и да усаврше преговарачке вештине и технике.

Организатор курса је Центар за мировне операције, а наставу је реализовао инструкторски тим из Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије уз подршку команди оперативних састава Војске Србије и ангажовање инструктора из партнерских центара за обуку из Аустрије, Грчке, Мађарске и Немачке, као и гостујућих предавача из Међународног комитета Црвеног крста, Црвеног крста Србије и специјализованих агенција Уједињених нација за избеглице и за децу.

Центар за мировне операције је од 2017. године сертификован за извођење овог курса од стране Интегрисане службе за обуку Уједињених нација. Велико међународно интересовање за учешће на курсу потврда je квалитета обуке и припрема које Војска Србије спроводи за потребе учешћа у мировним операцијама.

Повезане вести