Обука водича и дресура паса за специјална дејства

Уторак, 12.7.2022 | Обука
У Центру за обуку паса у Нишу у току је обука водича и службених паса за противтерористичка и противдиверзантска дејства у специјалним и јединицама војне полиције Војске Србије.

Обуку похађају професионални војници и подофицири, који у Центру стичу знања и вештине неопходне за употребу паса за специјална дејства и пружање прве помоћи псима у случају повређивања или рањавања у току реализације задатка.

Упоредо са обуком водича врши се и дресура паса, који су узгојени у Центру и посебно одабрани за ову намену, и који ће по успешно завршеној обуци и дресури бити упућени у јединице Војске Србије. У складу са задацима за које су намењени ови пси, током вишемесечне обуке реализује се општа дресура и увежбавање радњи као што су напад, одбрана, савлађивање природних и вештачких препрека, упад у објекте и моторна возила и неутралисање противника.

Реализација обуке водича и дресуре паса за специјална дејства, које се у Центру за обуку паса спроводе током целе године, доприноси унапређењу способности специјалних снага Војске Србије за реализацију широког спектра задатака, имајући у виду да су пси, захваљујући супериорним чулима, за неке активности ових јединица незамењиви.

Повезане вести