Традиционално новогодишње окупљање припадника 63. падобранске бригаде

Четвртак, 2.1.2020 | Из јединица
Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су данас традиционалном новогодишњем окупљању припадника 63. падобранске бригаде, одржаном на војном аеродрому "Наредник-пилот Михајло Петровић" у Нишу.

Новогодишње окупљање припадника 63. падобранске бригаде започело је 2. јануара 1996. године, на иницијативу тадашњег команданта бригаде мајора Илије Тодорова и начелника штаба мајора Горана Остојића, који су поводом празника организовали спортски дан.

Некадашњи командант 63. падобранске бригаде, данас заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Илија Тодоров, присећа се да је одбојкашка утакмица давне 1996. године — којом је све започело, трајала сатима и да је била играна на отвореном, по снегу.

— Након завршетка тог такмичења, које се одвијала по снегу, вејавици, уз рефлекторе камиона, упорношћу два тима — предвођених на једној страни начелником штаба покојним Гораном Остојићем, а на другој командантом бригаде - показали смо да можемо издржати до последњег. На крају, није било победника. Сели смо за сто и уз послужење, као што то обичаји налажу, договорили смо се да то постане традиција. Од тада, до данас, и стари и млади падобранци и ветерани окупљају се. То је један скуп пријатеља, људи који пре свега воле 63. падобранску бригаду и који знају да је идеје овога да увек будемо заједно — поручио је генерал Тодоров.

Према речима некадашњег начелника безбедности 63. падобранске бригаде потпуковника у пензији Милета Карановића, и активни припадници бригаде и ветерани радо се одазивају и учествују у новогодишњој манифестацији, веома мотивисани да се традиција настави.

— Све је кренуло пре 24 године, када смо прву одбојкашку утакмицу одиграли напољу, по снегу и блату, у чизмама. Сада се то проширило и на друге спортове, мали фудбал, баскет, стони тенис, али је основа одбојка — објашњава Карановић.

Министар Вулин и генерал Мојсиловић симболично су се придружили обележавању традиционалне манифестације 63. падобранске бригаде, одигравши партију стоног тениса.

Повезане вести