Успешно завршена командно-штабна вежба „Сајбер Тесла 2021“

Четвртак, 9.12.2021 | Међународна сарадња
Завршним приказом у касарни „Војвода Радомир Путник“ у Горњем Милановцу, данас је приведена крају четвродневна Међународна командно-штабна вежба „Сајбер Тесла 2021“ (Cyber Tesla 2021), која се, осим у Србији, одвијала и на издвојеним местима у Сједињеним Америчким Државама и Мађарској.

Циљеви вежбе, чија је тема била одбрана телекомуникационо-информационог система од претњи из сајбер простора, били су изградња војних капацитета система одбране и Националног центра за превенцију ризика у ИКТ системима Републике Србије за одбрану од високотехнолошких напада, као и унапређење сарадње са релевантним државним и приватним сектором у циљу заштите информационог простора Републике Србије.

Реализацијом ове значајне активности унапређују се капацитети за реаговање на инциденте у сајбер простору, побољшава се координација органа и институција у чијој су надлежности послови информационе безбедности, размењују искуства из области информационе безбедности и унапређује билатерална војна сарадња Војске Србије са оружаним снагама земаља учесница.

Вежба „Сајбер Тесла“ изводи се од 2016. године у оквиру Програма државног партнерства Србије и Охаја у области заштите сајбер простора. На вежби учествују и представници приватног и јавног сектора и академске заједнице у Републици Србији из области информационе безбедности, а ове године су први пут учешће узели и припадници Мађарске војске, чиме је вежба постала трилатерална.

Завршном сегменту вежбе данас су присуствовали заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић, начелник штаба Ваздухопловства Националне гарде Охаја бригадни генерал Ребека О'Конор и начелник Центра за сајбер операције Мађарске војске пуковник Карољ Касаи.

Повезане вести