Вежба Војске Србије и МУП-а Заједнички удар 2018

Среда, 27.6.2018 | Обука

На Атлетском стадиону у Краљеву, у присуству бројних званица и грађана, данас је одржана вежба Војске Србије и Министарства унутрашњих послова „Заједнички удар 2018“.

Од слободе нема ни пречег ни важнијег задатка 


Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, председница Владе Ана Брнабић и председник Републике Српске Милорад Додик, заједно са министрима унутрашњих послова и одбране Небојшом Стефановићем и Александром Вулином и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Љубишом Диковићем присуствовали су данас вежби Војске Србије и Министарства унутрашњих послова Заједнички удар 2018 на Атлетском стадиону у Краљеву.

Честитајући на успешно изведеној вежби и извршеним задацима, председник Вучић је истакао да припадници војске и полиције данас нису само показали своје вештине, обученост и технику којом располажу, већ пре свега да су у сваком тренутку спремни да бране независност, самосталност и слободу своје Србије.

– Од те слободе, од чувања Србије и њене независности и права да сама одлучује о себи нема ни већег ни пречег задатка. Много смо уложили у ту слободу, огромну цену смо платили, ону ненадокнадиву која се мери животима и зато је Србима, а и свим другим грађанима Србије та слобода толико света. И потребне су нам управо оваква војска и оваква полиција, опремљене, обучене и спремне, као гарант те слободе и као брана свакоме ко би могао да размишља о угрожавању наше највише вредности – наше слободе. Они су једини начин да сачувамо животе наших људи, да их никада више не стављамо у оне ситуације у којима морају ратују, и да им омогућимо нормалан и безбедан живот – поручио је председник Вучић.

Србија данас никога не угрожава, нагласио је председник Републике, али никоме неће дозволити, што су данас наше снаге и показале, ни да буде угрожена.

– Ми не дрхтимо ни пред ким и увек смо спремни на компромисе, дијалог и мир, али нисмо спремни и никада нећемо прихватити неке нове „Олује“ нити смо спремни за нови егзодус или злочин над Србима. Никоме то нећемо дозволити и управо данас то показујемо – нашу реакцију у случају напада на нашу земљу и наш народ, нашу сигурност у спремност да се одбранимо и да зауставимо свакога ко мисли да проблеме данас мора да решава насилно – нагласио је председник Вучић додајући да ће се наставити са улагањем у војску и полицију, а део нове опреме приказан је и данас у оквиру ове вежбе.

Говорећи о опремању војске, председник Вучић је најавио да ћемо крајем ове године имати 14 најмодернијих ловаца четврте генерације, опремљене најбољим радарским системима, а рачунамо и на значајно већи број хеликоптера, као и на најмодерније противавионско оруђе. Он је, такође, истакао да се такође много напора улаже и у побољшање стандрда припадника система одбране, како да се на једноставнији и ефикаснији начин решавају њихови свакодневни проблеми.

– Зато је одлука о изградњи станова за припаднике наших безбедносних снага од кључног значаја. Зато је млади војници, младићи и девојке, за вас од великог значаја да са овим проблемом кренемо и завршимо до краја и да у Војсци Србије и српској полицији видите своју кућу и своју будућност – поручио је председник Вучић додајући да они треба да буду спремни да чувају и заштите своју земљу, а да ће држава Србија знати то да цени и уложиће много више у њихову будућност него што је то чинила јуче и данас, јер се на тај начин улаже у сопствену сигурност.

Улажемо у мир и безбедан живот и у Србији и у целом региону, истакао је председних Вучић, изражавајући захвалност учесницима вежбе на снази, обучености, спремности и посвећености коју су данас показали према Србији, као и на љубави коју показују према нашој земљи, јер ништа прече од наше земље немамо.

Говорећи о вежби, председник Вучић је изразио задовољство приказаном вежбом, додајући да су сви учесници, без обзира на сложене временске услове, показали борбену готовост, спремност и обученост, али и нову опрему припадника војске и полиције.

– Разлика између војске и полиције данас и од пре неколико година је, буквално, небо и земља, што се и данас могло и видети – нагласио је председник Вучић додајући да то сведочи и о финансијској стабилности земље, али и о тенденцији да имамо снажнију војску јер је она гарант стабилности, нашег опстанка и мира.

Заједничку показну тактичку вежбу извело је више од 2.500 припадника Специјалнe бригадe Копнене војске, јединицe војне полиције Војске Србије, батаљона војне полиције специјалне намене „Кобре“ и снага за подршку из ваздухопловних бригада РВ и ПВО и припадника Жандармерије, САЈ, Хеликоптерске јединице, Полицијске бригаде и Интервентне јединице полиције.

Решавање талачке ситуације у објектима, моторним возилима и неутралисање терористичке групе у запоседнутим објектима приказано је у оквиру више активних радних тачака. Вежбом је руководио командант Жандармерије пуковник Горан Драговић, а циљ вежбе је да се снаге за реаговање Војске Србије и јединица за реаговање МУП-а заједнички оспособе и увежбају да планирају, организују и реализују противтерористичка дејства.

– Данас сте се још једном могли уверити да су припадници војске и полиције спремни да заједничким снагама, храбро и одговорно изврше све безбедносне задатке који се пред њих поставе, у циљу очувања безбедности државе и грађана Републике Србије – поручио је руководилац вежбе пуковник Драговић.
 
Након вежбе, уследио је приказ пешадијског ешалона снага за хитно реаговање Војске Србије, који је опремљен наоружањем и војном опремом по „Пројекту 1500“ усмереном на опремање елитних јединица, као и војна свечаност полагања војничке заклетве војника на служењу војног рока генерације “јун 2018”.

На краљевачком Атлетском стадиону презентован је и тактичко-технички збор, па су посетиоци данашње вежбе имали прилику да погледају и приказ дела наоружања и војне опреме, као и производе српске наменске индустрије.

Биљана Миљић

Повезане вести