Пешадијска чета спремна за учешће у мировној операцији

Понедељак, 3.6.2024 | Мултинационалне операције
У бази „Југ“ и на полигону „Боровац“ код Бујановца претходне недеље је реализована тактичка вежба под називом „Српски штит“, у оквиру завршног дела припрема пешадијске чете Војске Србије за учешће у мировној операцији Уједињених нација у Либану.

На вежби је проверена оспособљеност ове јединице из састава Треће бригаде копнене војске за реализацију задатака у саставу мировних снага Уједињених нација.

Током вишедневних вежбовних активности, праћени су и оцењивани тактички поступци пешадијске чете у ситуацијама какве се могу очекивати у зони операције.

Контролу правилности радњи и поштовања међународних стандарда обучености које јединица треба да достигне извршио је евалуаторски тим из Генералштаба Војске Србије, а резултати провере су показали да је и овај контингент у потпуности оспособљен за ангажовање у мисији.

Ангажовање пешадијске чете Војске Србије у мировној операцији Уједињених нација у Либану започело је 2013. године, а јединица своје задатке извршава у саставу шпанског батаљона. У Либану се налази и вод Војске Србије за заштиту снага, у саставу италијанског контингента, као и штабни официри и група специјалиста задужених за подршку.

Повезане вести