Обука кадета на оклопним борбеним возилима

Понедељак, 3.10.2022 | Обука
У Центру за обуку Копнене војске у Пожаревцу претходне недеље је реализована обука кадета Војне академије, модула оклопне јединице, у управљању тенком М-84 и борбеним возилом пешадије М-80А.

Обука је реализована у складу с планом школовања будућих старешина Војске Србије, како би се они оспособили за обављање свих дужности у оквиру посада борбених возила, што је неопходан предуслов за успешно командовање тенковским и механизованим водовима, које их очекује по завршетку студија.

Током вишедневне обуке, кадети су увежбавали прецизно управљање борбеним возилима на различитим теренима, савлађивање препрека, вожњу ноћу и у отежаним метеоролошким условима, управљање на нагибу, те отклањање могућих кварова и основно одржавање средстава. Пре изласка на терен, будући официри су успешно савладали обучавање на тренажерима, који омогућавају индивидуалну обуку и обуку посада за извршавање ватрених и тактичких задатака у свим условима. 

Практична обука кадета на средствима оклопних јединица представља значајан део програма њихових студија на Војној академији, чиме се стварају услови да Војска Србије добије оспособљен и обучен официрски кадар за обављање почетних командирских дужности у оклопним и механизованим јединицама Војске Србије. 

Повезане вести